Echinoctiul de primavara 2020. Cand se schimba ora

Echinoctiul de primavara in 2020 are loc vineri, 20 martie, la ora 5:49, ora Romaniei. Este momentul care marcheaza sosirea primaverii astronomice in emisfera nordica, in timp ce in emisfera sudica incepe toamna astronomica. Este, de asemenea, data la care se spune ca „ziua este egala cu noaptea”, adica orele de lumina sunt egale cu orele de intuneric.

De acum, durata zilei (luminata de soare) va continua sa creasca, iar cea a noptii sa scada, pana la data de 21 iunie, cand se va incheia primavara astronomica, odata cu solstitiul de vara.

In regiunile polare din emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate 6 luni.

De la un an la altul, echinoctiul de primavara nu are insa loc la aceeasi data, intrucat anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.

Publicitate

Ce inseamna echinoctiul de primavara

Echinoctiul reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Cele doua puncte de pe ecliptica, in care se afla Soarele in momentul echinoctiului, se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal. Astfel, exista doua fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.

Citeste si articolul :   Medic roman, revoltat dupa un control ITM: "Vine o duamna cu unghiile de 4 centimetri care iti cere stampila"

Cuvantul „echinoctiu” deriva din cuvantul francez „équinoxe”, care, la randul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” si „nox, noctis” – „noapte”.

Cand se schimba ora
Trecerea la ora de vara se va face in ultimul weekend din luna martie, adica in noaptea de 28 spre 29 martie 2020, cand ceasurile se dau inainte cu o ora, ora 3:00 devenind ora 4:00. Adica, „dormim mai putin”, cum se spune, iar 29 martie 2020 este cea mai scurta zi a anului, avand 23 de ore.

In perioada orei de vara, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (fata de doua ore cand e ora de iarna).

Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura.

Insa ora de iarna este ora considerata standard.

Citeste si articolul :   Pepe, distrus de pandemie: “Am pierdut tot!”

Sistemul orei de vara si de iarna presupune o ajustatare cu o ora a ceasurilor in fiecare primavara si toamna. La ora de vara, ceasul se da inainte cu o ora (ora 3:00 devine ora 4:00), in timp ce la ora de iarna operatiunea e inversa, ceasurile se dau inapoi cu o ora si ora 4:00 devine ora 3:00.

Cat mai continua schimbarea orei

Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odata pentru totdeauna, daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna. Ar urma ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana.

Statele care decid sa mentina permanent ora de vara vor face ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care prefera sa ramana la ora de iarna (ora standard) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021.

In mod normal, tarile Uniunii Europene trebuia sa informeze Comisia asupra alegerii lor pana in aprilie 2020, apoi sa se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale sa nu afecteze functionarea pietei unice. Numai ca situatia speciala aparuta in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus s-ar putea sa dea peste cap aceste planuri.

Citeste si articolul :   „Aveam peste 20 de gauri in usa!” Cum distrug romanii camerele de hotel in care isi „petrec” perioada de carantina

Propunerea de renuntare la schimbarea orei a aparut in 2018 si ar fi trebuit sa intre in vigoare inca din 2019, dar unele tari europene s-au opus, scrie digi24.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.