ULTIMA ORA: Se schimba totul in Romania – Noile reguli

Declaratia oficiala:

MASURI GENERALE, VALABILE PE TERITORIUL NATIONAL, PENTRU PREVENIREA RASPANDIRII NOULUI TIP DE CORONAVIRUS❗

🔴Incepand de astazi, 17 martie, a fost suspendata activitatea de examinare pentru permise de conducere, pentru o perioada de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. De asemenea, sunt reduse la maxim activitatile de relatii cu publicul ale institutiilor din subordinea MAI.

🔴De asemenea, prin ordonanta militara, au fost luate urmatoarele decizii:

– Se suspenda activitatea de servire si consum a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatiei.

– Este permisa organizarea de catre unitatile economice de profil a activitatilor de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.

– Se suspenda toate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise.

– Se interzice organizarea si desfasurarea oricarui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise.

– Organizatorii evenimentelor organizate si desfasurate in spatii deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligati sa dispuna masuri care sa asigure distanta de minimum 1 metru intre participanti.

– Conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 3,5t au obligatia ca, in punctul de trecere a frontierei, sa aiba asupra lor si sa poarte mijloace individuale de protectie, precum dezinfectant, manusi, masca pentru fata si sa prezinte documente care atesta traseul de deplasare pana la destinatie.

– Conducatorii de autovehicule mentionati anterior, care sosesc din „zone rosii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun masurilor de carantina sau izolare, daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptomatologie asociata infectiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

– Ansamblele si subansamblele echipamentelor medicale fabricate in Romania pentru beneficiari din afara teritoriului national nu fac obiectul restrictiilor la export.

– Se suspenda toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile. Masura intra in vigoare incepand cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora Romaniei.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, anunt de ultim moment despre redeschiderea scolilor si gradinitelor

– Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia si din Italia catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 23 martie 2020.

– Aceste masuri nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

❗MASURI DE ORDINE PUBLICA❗

🔴In aplicarea masurilor stabilite prin decretul prezidential, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au fost adoptate urmatoarele decizii, tinand cont de doua obiecte majore:
Ducerea la indeplinire sarcinile suplimentare ce revin unitatilor MAI pe linia prevenirii raspandirii coronavirusului;
Asigurarea unui climat optim de ordine si siguranta publica si un raspuns ferm la orice forma de criminalitate, in special a celei care doreste sa profite de aceasta stare de urgenta.

🔴Astfel:

– Structurile de politie locale sunt coordonate operational de Inspectoratele Judetene de Politie, iar in Capitala de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Efectivele de politie locala sprijina politia nationala in masurile de ordine publica.

– La nivel national sunt constituite echipe mixte de cercetare si documentare si sunt accentuate verificarile privind modul in care sunt respectate conditiile de izolare, corectitudinea informatiilor furnizate de cetatenii care intra in Romania si orice alte aspecte ce tin de asigurarea ordinii publice si eficienta masurilor de combatere a raspandirii noului tip de coronavirus.

– Parchetul General si Ministerul Afacerilor Interne au organizat in comun activitatea administrativa si programul de interventie al unitatilor de parchet si de politie judiciara, pentru a fi in masura sa fie asigurat un raspuns operativ si ferm in fata oricarei forme de criminalitate.

– Potrivit codului penal, savarsirea unei infractiuni profitand de situatia prilejuita de starea de urgenta reprezinta o circumstanta agravanta. In acest caz, se poate aplica o pedeapsa pana la maximul special, iar in unele cazuri chiar se poate adauga un spor de pana la 2 ani inchisoare.

– A fost intarita prezenta in strada a structurilor de ordine publica, la nivel national, si aici ma refer la politie, jandarmerie si politie de frontiera.

– Dispozitivul de politisti de frontiera este suplimentat si sunt inasprite masurile de verificare la frontiera, atat in punctele de trecere a frontierei, cat si pe fasia de frontiera.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anuntul momentului despre redeschiderea scolilor: ”Acest lucru se va face pe baza de analiza"

– Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor si analiza a bazelor de date sunt subordonate operational Inspectoratelor Judetene de Politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru cresterea capacitatii de verificare si scurtarea timpului de raspuns in cazul anchetelor epidemiologice.

– Au fost suspendate exercitiile, simularile, aplicatiile si orice alte activitati care pot interfera cu masurile luate pentru combaterea raspandirii infectiei cu noul coronavirus, cu exceptia celor cu caracter militar desfasurate in poligoanele de instructie.

– Au fost stabilite si aplicate planuri de masuri pentru asigurarea permanentei la unitatile operative si cresterea capacitatii operationale a acestora.

– Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne in stransa colaborare cu institutiile partenere din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

– Incepand de ieri, odata cu declararea starii de urgenta, la nivel national au actionat peste 28.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne – politisti, pompieri, jandarmi, politisti de frontiera, personal al Inspectoratului General de Aviatie si al serviciilor publice comunitare.

– Dintre acestia, peste 10.000 de politisti si peste 7.000 de jandarmi au desfasurat misiuni ordonate si au asigurat raspunsul la sesizarile primite, iar peste 5.000 de pompieri au fost angrenati in misiunile curente privind situatiile de urgenta.

🔴De asemenea, au fost demarate actiuni in vederea identificarii operatorilor economici sau a altor persoane care desfasoara activitati ilicite in legatura cu vanzarea produselor de protectie impotriva infectarii cu CoVid-19.

❗MASURI DE ORDIN MEDICAL❗

– Incepand de maine, 18 martie, rezidentii la specialitatile medicina de urgenta, anestezie terapie intensiva, boli infectioase, vor intrerupe stagiile de practica in toate celelalte sectii in care sunt distribuiti si se vor prezenta pana la ora 12.00 la centrele de indrumare pentru includerea in turele si garzile din sectiile a caror specialitate o urmeaza.

– Rezidentii in specialitatile medicina de interna si medicina de familie intrerup de asemenea stagiile de pregatire si se vor prezenta la Directiile de Sanatate Publica in vederea repartizarii la Serviciile Judetene de Ambulanta, unitatile de primiri urgente, camerele de garda sau sectiile de spital, in functie de necesitati.

– Rezidentii din alte specialitati medicale decat cele enumerate pana acum vor fi luati in evidenta pentru a fi repartizati in functie de necesitati.

Citeste si articolul :   Locuri distincte in licee pentru elevii care au cerinte educationale speciale

– Rezidentii aflati in alte centre decat cele de indrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidentiat in vederea luarii in evidenta si repartizarii in functie de necesitati.

– In localitatile unde sunt mai multe spitale, rezidentii vor fi repartizati in functie de nevoile fiecarei unitati spitalicesti, in colaborare cu Directiile de Sanatate Publica.

– Programul de pregatire pentru obtinerea atestatului in medicina de urgenta prespitaliceasca va fi suspendat si cursantii se vor intoarce de urgenta la unitatile de unde provin.

– La nivelul fiecarui centru universitar, din cadrul facultatilor de medicina, vor fi recrutati studenti, incepand cu cei din anul patru, pe baza de voluntariat, pentru a sprijini activitatile din camerele de garda. Studentii recrutati desfasoara activitati de sprijin doar in situatia depasirii capacitatii curente a unitatilor medicale.

– Recrutari similare se vor face in fiecare judet unde exista scoli postliceale sanitare, incepand cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutati vor desfasura activitati de sprijin doar in cazul depasirii capacitatii curente a unitatilor medicale.

– Comitetele judetene si locale de urgenta se vor asigura de cazarea si hranirea studentilor si elevilor recrutati.

De asemenea, tot prin ordin al comandantului actiunii a fost stabilit faptul ca Institutul National de Sanatate Publica este desemnat autoritate responsabila pentru monitorizarea testarii si raportarea integrata a situatiilor generate de noul tip de coronavirus.

Tot prin ordin al comandantului actiunii a fost operationalizat Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei.

🔴Totodata, au fost instalate 162 de corturi speciale, destinate triajului medical, dar si pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.

In acelasi timp, Ministerul Apararii Nationale va construi si operationaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II in incinta spitalului Ana Aslan.

Grupul de Comunicare Strategica

Autor