Eugen Tomac: 10 masuri care pot fi luate rapid de catre autoritati.

Eugen Tomac a propus 10 masuri care sa fie luate de catre autoritati cum ar fi inchiderea tuturor spatiilor comerciale, restaurante si cafenele, restrictionarea transportului in comun, iar persoanele de peste 65 de ani sa paraseasca domiciliu doar in situatii exceptionale, insotite de politie.

„Diavolul se ascunde in detalii. Toata societatea este, pe buna dreptate, profund ingrijorata si speriata de situatia in care ne aflam. Cu toate acestea, multi romani trateaza cu superficialitate aceasta amenintare reala si refuza sa accepte ca avem in fata cel mai mare inamic al sanatatii noastre. Nu stii cand te imbolnavesti, iar, din clipa in care ai contractat virusul si pana dezvolti simptomele specifice devii agentul diavolului, infectezi oameni sanatosi fara sa stii”, a scris Eugen Tomac, marti, pe Facebook.

Liderul PMP a adaugat ca Romania nu poate trata aceasta epidemie sub sloganul „mie nu mi se poate intampla”, cum a facut Italia.

„Suntem astazi in acest punct pentru ca nimeni nu a putut estima viteza de raspandire a coronavirusului, cu un impact nimicitor pentru state intregi. Prin urmare, a trata aceasta situatie cu traditionalul «mie nu mi se poate intampla» este profund gresit. Asa a crezut si Italia si a continuat sa primeasca valuri de turisti din China. Nu a luat masurile necesare inca din prima clipa, desi inca in ianuarie aparusera primele cazuri de turisti chinezi internati cu coronavirus in spitalele italiene”, a completat Tomac.

El prezinta 10 masuri care pot fi luate rapid de catre autoritati.

Citeste si articolul :   Sase noi decese din cauza coronavirusului inregistrate in Romania

„In aceste conditii, desi autoritatile romane ezita sa ia masuri mai ferme, eu consider ca urmatoarele sunt urgente:

1. Persoanelor de peste 65 de ani sa nu le fie permisa parasirea domiciliului decat in situatii exceptionale, insotite de politie.

2. Sa fie inchise toate spatiile comerciale, restaurante si cafenele.

3. Restrictionarea transportului in comun la nivel national. Sa se circule cu autoturismul, dar nu mai mult de 3 persoane.

4. Cetatenilor sa le fie recomandat sa nu se intalneasca in grupuri mai mari de 3 persoane.

5. Farmaciile sa functioneze in regim non-stop (24/24)

6. Magazinele alimentare sa functioneze conform unui program prelungit pentru a le oferi cetatenilor confortul psihologic ca au acces la produse pe perioada crizei. In comune si orase, program 7.00- 22.00, in municipii cu peste 50 mii de locuitori in regim non-stop (24/24)

7. Pentru situatiile in care telemunca nu se poate aplica, sa se respecte distanta de minimum 2 metri intre persoanele aflate in acelasi spatiu.

Citeste si articolul :   Ronaldihno este in doliu. Mama sa a decedat de COVID.

8. Toate birourile si spatiile unde se desfasoara activitate lucrativa sa fie dezinfectate riguros, iar angajatii sa foloseasca dezinfectant la cel mult 30 de minute.

9. Guvernul sa achizitioneze din fondul de rezerva substante dezinfectante pe care sa le ofere tuturor cetatenilor pentru a igieniza fiecare apartament si gospodarie. Primariile sa asigure distribuirea in cel mai scurt timp.

10. Politia, jandarmeria si armata sa supravegheze domiciliul celor aflati in carantina sau izolare”, arata Tomac.

Europarlamentarul mai spune ca „oricat de dure ar parea aceste masuri, acestea trebuie luate acum, spre a opri raspandirea coronavirusului nimicitor. Nimic nu este prea mult atunci cand punem in balanta viata a mii de oameni nevinovati”.

Tomac mai precizeaza ca nu vrea sa creeze panica insa observa cum se schimba si evolueaza lucrurile privind coronavirusul.

„Nu vreau sa induc panica, dar vad cum se schimba o tara puternica de la o ora la alta din cauza acestei pandemii. Unele dintre masurile de mai sus sunt deja aplicate in Statele Unite ale Americii si nimeni nu acuza incalcarea drepturilor. Viata si sanatatea au prioritate. Despre democratie avem timp sa ne preocupam. In aceasta perioada, diavolul se ascunde in detalii si nu avem mult timp la dispozitie pentru a-l nimici”, conchide Eugen Tomac.

Citeste si articolul :   Guvernul taie aproape toti banii alocati Bisericii pentru anul 2021

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul care instituie stare de urgenta pentru o perioada de 30 de zile, in contextul epidemiei de coronavirus.

Autor