Presedintele declara starea de urgenta.

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania a decretat luni, 16 martie, stare de urgenta, din cauza pandemiei de coronavirus.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca incepand de luni se instituie starea de urgenta pe teritoriul Romaniei pentru 30 de zile.

″Incepand de astazi se instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei pentru o pentru o perioada de 30 de zile”, a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

Sinteza declaratiilor sefului statului:

Publicitate

– Tehnologia ne ofera azi un avantaj considerabil. Foarte important este sa limitam povara financiara asupra cetatenilor. Pe perioada starii de urgenta, daca va fi nevoie se pot plafona preturile la medicamente, la alimente de stricta necesitate, in limita pretului mediu din ultimele 3 luni.

– Un capitol important se refera la masurile din domeniul sanitar. Am dispusa ca in structurile MAI, in sistemul sanitar, sa se poata angaja fara concurs personalul necesar. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare in bugetul ministerului Sanatatii pentru achizitionarea de materiale.

– In domeniul economic, Guvernul va anunta in curand pachetul de masuri.

– Instituirea starii de urgenta produce efecte si in domeniul justitiei. Vor fi judecate doar cazurile urgente. Iar CSM va da indrumprile necesare. Pentru judecarea pfoceselor, instantele pot da termene scurtte de la o zi la alta sau chiar in aceeasi zi.

– Toate masurile detaliate pe fiecare domeniu se regasesc in decretul pe care l-am emis astazi si care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Citeste si articolul :   Vestea care arunca in aer sperantele multor romani. Anuntul facut de Orban. Ce se intampla cu dublarea alocatiilor si cu pensiile romanilor

Textul decretului prin care Romania intra oficial in stare de urgenta va fi semnat si publicat de presedinte in aceasta dupa amiaza.

Potrivit unor surse, decretul va decide suspendarea tuturor cursurilor pe perioada starii de urgenta. De asemenea, se vor suspenda controalele ITM. Ar putea fi limitata – insa doar gradual – si circulatia rutiera, feroviara si aeriana, precum si cea a metroului; de asemenea, se vor prevedea sanctiuni impotriva mijloacelor de informare online care transmit stiri false legate de pandemia de coronavirus.

Cand va fi dat decretul privind starea de urgenta

Decretul privind starea de urgenta va fi semnat luni si votat de catre legislativ cel mai tarziu vineri. Motivul pentru care nu se voteaza mai devreme e acela ca Parlamentul si-a modificat in sedinta de sambata regimul sedintelor comune astfel incat alesii sa poata vota de acasa, de pe tablete.

Pana atunci, STS ar trebui sa aiba gata sistemul de vot electronic care le va permite senatorilor si deputatilor sa voteze starea de urgenta fara sa iasa din casa.

Care vor fi efectele starii de urgenta in viata de zi cu zi

Starea de urgenta este o masura extraordinara adoptata intr-o situatie extraordinara iar in Romania nu s-a mai instituit de la mineriada din 1999. Starea de urgenta este decretata de presedinte, care insa trebuie sa obtina aprobarea Parlamentului. In conditiile actuale, asta ar putea fi o simpla formalitate. Mai departe, odata cu instituirea starii de urgenta, autoritatile ar putea adopta, potrivit legii, o serie de masuri restrictive. Acestea vor fi precizate in decretul respective, dar atat presedintele cat si premierul si ministrul de Interne au facut o serie de precizari in ultimele zile.

Citeste si articolul :   Reguli pentru cei care vor sa-si cumpere vechime pentru pensie

In primul rand, din punct de vedere bugetar, se vor putea distribui mai multi bani si mai repede cu precadere catre domeniul medical. In al doilea rand, se are in vedere masura plafonarii preturilor medicamentelor si produselor medicale pentru a impiedica specula.

O alta masura ar putea fi aceea a rechizitionarii spatiilor de cazare in cazul in care statul are nevoie de mai multe locuri de carantina, de exemplu. Ar putea fi instituite reguli mai stricte la frontiera cum ar fi interzicerea accesului in tara a strainilor care provin din tarile cu risc ridicat.

O alta masura ar fi inchiderea locurilor publice precum baruri, restaurante, centre comerciale pentru evitarea contactului si implicit impiedicarea raspandirii virusului. Am putea vedea mai multe patrule de politie pe strazi care sa verifice respectarea regulilor dar din nou asta n-ar trebui sa fie ceva care sa ne sperie, dimpotriva.

Acestea sunt doar masuri posibile si nu este cert in acest moment ca ele vor fi incluse toate in decretul de instituire a starii de urgenta. Asa cum a precizat premierul, Guvernul va transmite o lista cu astfel de masuri posibile urmand ca presedintele sa le adauge sau nu in decret. Prim-ministrul a mai precizat duminica ca vor fi luate doar acele masuri absolut necesare.

Citeste si articolul :   Simona Halep nu va mai reprezenta Romania in 2020 dupa amanarea barajului cu Italia din Fed Cup

Cat dureaza starea de urgenta

Starea de urgenta se poate institui pe o perioada de cel mult 30 de zile. Ea se instituie de catre Presedintele Romaniei prin decret, contrasemnat de primul-ministru si publicat de indata in Monitorul Oficial al Romaniei.

In termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de urgenta, Presedintele Romaniei solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate.

In situatia in care Parlamentul nu incuviinteaza starea instituita, Presedintele Romaniei revoca de indata decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea. In functie de evolutia situatiilor de pericol, Presedintele Romaniei, cu incuviintarea Parlamentului, poate prelungi durata starii instituite si poate extinde sau restrange aria de aplicare a acesteia, mentioneaza stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.