O asistenta romanca, eroina in Italia, unde lupta sa salveze o parte dintre oamenii care sunt cel mai grav afectati de pandemia de coronavirus, intr-o sectie de terapie intensiva a unui spital din Lombardia.
Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, care a preferat sa nu ii fie divulgat numele, intra zi de zi in contact direct cu cei mai gravi dintre bolnavi.
“Imi fac doar datoria la fel ca toti colegii mei si medicii care au decis sa nu renunte, sa nu fuga de pericol, sa ramana in prima linie pentru multimea de persoane bolnave care invadeaza spitalele in momentul acesta”, a spus ea.
Romanca a mai spus ca nu este de acord cu cadrele medicale care aleg sa stea acasa in aceasta perioada. “In acest moment la noi situatia este grava, dar incercam cu toate fortele sa depasim momentul. Suntem toti uniti, ne facem treaba cat putem mai bine si asta ne va permite sa depasim situatia.
Publicitate
Unii dintre asistentii sanitari au decis sa ramana acasa, din teama sau nu stiu de ce, nu pot sa imi imaginez ce ar fi daca toti am decide sa ramanem acasa si sa nu ne punem in pericol unde am ajunge? Un prieten din Romania m-a intrebat de ce nu stau acasa, m-a deranjat foarte tare, nu putem sa fim atat de egoisti in fata unei probleme atat de grave.
Desi volumul de munca a crescut in mod exponential, incercam sa respectam orarele de tura, unitatea unde lucrez a reusit sa organizeze totul in asa fel incat sa nu se intre in criza din punct de vedere al personalului sanitar.”, a spus ea.
Asistenta romanca a marturisit ca, dupa ce isi incheie programul o cuprinde teama, mai ales ca este mama a doi copii, pe care acum nu ii mai poate lua in brate.
“Cand sunt la munca nu am timp sa fiu ingrijorata sau speriata, ceea ce conteaz e asistenta si ajutorul pe care il pot oferi bolnavilor… In schimb, cand ies de la munca sunt o persoana ca ori care alta. Sunt ingrijorata mai mult sa nu infectez eu pe altii, decat sa fiu eu infectata.
Acasa am doi copii care ma asteapta cand ma intorc de la munca, ar vrea sa ma imbratiseze, sa ma sarute, as vrea si eu, dar in momentul de fata nu este posibil. Da, imi este mult mai frica sa nu infectez pe cei din jur, la serviciu avem materiale de protectie, toti incercam sa se protejam cat mai bine, spitalul a pus la dispozitie tot ce este necesar in acest scop.”, a mai spus ea.
“Ne vom infecta toti, incet, incet”
Romanca este de parere ca, probabil, incet, incet, se va infecta toata lumea. Femeia sfatuieste pe toata lumea sa se izoleze pe cat posibil. Ea ii condamna pe romanii din Italia care au ales sa se intoarca in tara.
“Probabil e inevitabil si vom fi toti incet, incet, infectati, pentru ca ceea ce nu am reusit sa evitam este pandemia. Pneumonia interstitiala bilaterala provocata de Covid-19 este insa tratabila aproape in toate cazurile (depinde daca pacientul mai sufera si de alte patologii). In cazul unei pandemii, cum este cea de fata, este destul de dificil sa prevenim contaminarea, din cauza numarului mare de persoane infectate.
Singurul lucru pe care il puteti face voi este sa va izolati pe cat posibil, sa nu intrati in contact cu alti oameni, sa nu fiti egoisti asa cum au facut cei care au plecat spre tara in aceste zile punand in pericol pe cei de acasa. Nu am reusit sa le inteleg comportamentul, poate pentru ca vad, zi de zi, dezastrele pe care le poate provoca acest virus in organismul uman.”, este de parere asistenta romanca, potrivit rotalianul.com.
Cu ce simptome ajung in spital cazurile grave de infectie cu noul tip de coronavirus
Potrivit asistentei romance, simptomele principale cu care bolnavii de coronavirus intra la Terapie Intensiva sunt febra, greturile, diareea si, cel mai preocupant si periculos simptom, insuficienta respiratorie.
“Aceasta poate deveni foarte grava in unele cazuri si poate provoca un soc respirator care poate fi fatal pacientului.”, a spus ea.
Ce tratamente imediate se aplica bolnavilor acolo
In ceea ce priveste procedura terapeutica, potrivit asistentei romance, s-a instaurat un tratament standard ce prevede tratament antiviral, antipiretic, antibiotic, vitamina C si hidratare.
“Absolut toti pacientii cu Covid-19 de la Terapie Intensiva sunt in terapie cu oxigen. Unii doar cu masca de oxigen la volume foarte mari, cei mai putini norocosi cu CPAP (presiune pozitiva continua asupra cailor respiratorii), un sistem mecanic care ajuta plamanii sa mentina alveolele deschise. De la CPAP se trece la intubare unde plamanii sunt oxigenati exclusiv prin ventilator.”, a mai spus ea.
Majoritatea pacientilor ei au intre 60 si 85 de ani, dar sunt multi si sub 60 de ani. “Si sunt decese in fiecare zi, e inevitabil din pacate…”, a mai precizat ea, potrivit romaniatv.net
Publicitate