Laureatul Nobel Michael Levitt, un biofizician cu cetatenie americana, britanica si israeliana, care preda biologie structurala la Universitatea Stanford si isi petrece o buna parte din timp in Tel Aviv, a devenit, in mod neasteptat, un nume de referinta in China, oferind date statistice folosite public de oficialii chinezi in perioada maxima a crizei Covid -19.
Levitt nu a descoperit un tratament sau o cura, a facut doar ceea ce face cel mai bine: a observat numerele. Statisticile l-au condus la concluzia ca, contrar previziunilor sumbre, raspandirea virusului se va opri.
Mesajele care indemnau la calm pe care le-a trimis Levitt prietenilor sai din China au fost traduse in chineza si transmise de la persoana la persoana.
Prognozele sale s-au dovedit corecte: numarul de noi cazuri raportate in fiecare zi a inceput sa scada incepand cu 7 februarie. O saptamana mai tarziu, rata mortalitatii a inceput sa scada si ea.
Publicitate
Poate ca nu este un expert in epidemiologie, dar Levitt intelege calculele si statisticile. El a dat un interviu telefonic pentru publicatia calcalistech.com
Ce spune laureatul premiului Nobel despre epidemia de coronavirus: ”Majoritatea oamenilor ramane sanatoasa si umanitatea va supravietui. Ca si in cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, spune de la Stanford, Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie in 2013.
„Este cunoscut faptul ca gripa ucide in mare parte persoanele in varsta – aproximativ trei sferturi din mortalitatile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.” Ca sa spun lucrurile in proportie: „sunt ani in care gripa face ravagii, ca in Statele Unite in 2017, cand au fost de trei ori numarul regulat de mortalitati. Si totusi, nu am intrat in panica. Acesta este mesajul meu: trebuie sa va ganditi la coronavirus ca la o gripa severa. Este de patru pana la opt ori mai puternica decat o gripa comuna si, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor ramane sanatosi si umanitatea va supravietui. ”
Coronavirusul incetineste, umanitatea va supravietui
Michael Levitt a devenit neasteptat o figura linistitoare in China, in varful pandemiei coronavirusului. Acum el ii asigura pe israelieni: statisticile arata ca virusul este in criza.
Levitt a comparat situatia cu dobanda bancara – daca in prima zi o persoana primeste o rata a dobanzii de 30% din economiile lor, a doua zi de 29% si asa mai departe, „intelegeti ca pana la urma, nu veti castiga foarte mult. “
Initial, a spus Levitt, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta in medie 2,2 persoane pe zi – cresterea exponentiala ortografica care poate duce la dezastru. Dar atunci a inceput sa scada, iar numarul de noi infectii zilnice este acum aproape de zero. El a comparat-o din nou cu ratele dobanzii: „chiar daca rata dobanzii continua sa scada, tot castigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci creste mai incet. Cand discuta despre boli, ii sperie mult pe oameni, deoarece ei aud zilnic despre cazuri noi. Dar faptul ca rata infectiei incetineste inseamna ca sfarsitul pandemiei este aproape. ”, scrie doctorulzilei.ro