”Scenariul 2 presupune o transmitere in comunitate, dar sporadica. Vom continua cu preventia. Pandemia este declarata de OMS atunci cand avem epidemie pe trei continente. Avem Asia, Europa, avem si continentul american, deci suntem in pandemie declarata”, explica secretarul de stat Nelu Tataru.
Ce se intampla in scenariul 3
De la 100 in sus, trecem la scenariul 3, caz in care, de exemplu, autoritatile iau in considerare sa declare carantina la domiciliu, nu doar in spital. In plus, s-ar putea amenaja spatii speciale, inclusiv in hoteluri, precizeaza stirileprotv.ro.
”Este posibil sa instituim carantina si la domiciliu, cu conditii foarte stricte de paza, de monitorizare si de urmarire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv inchiriere de cladiri de hotel, in care pot carantinate persoanele si sunt, se pare, hoteluri interesate sa puna la dispozitie cladirile lor. Pentru fiecare judet se va gasi cladire de pensiune, de hotel care sa fie folosita”, a declarat Raed Arafat.
Personalul din spitale va fi suplimentat, adica vor fi chemati medici de acasa, din turele libere.
”In scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din sectiile de boli infectioase, care vor fi arondate exclusiv pacientilor Covid-19. Se pregatesc in acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afectuni de boli infectioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor retine acele 10%, pe masura evolutiei situatiei, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a explicat Nelu Tataru.
Pana atunci, oficialii ne transmit sa nu mai mergem la camera de garda, daca nu avem cu adevarat o urgenta, dar recomandarea ii vizeaza, atentie, si pe cei care cred ca ar fi contaminati cu nou coronavirus.
”Sa contacteze medicul de familie prima data. Si telefonic sa il contacteze. Pentru o febra de 38 nu veni la spital sau pentru ca tusesti. Prima data contacteaza medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic iti gasim pe cineva sa trimitem sa iti recolteze de acasa, ramai acasa pana vedem rezultatele, decat sa te duci in UPU, sa infectezi alte persoane”, a transmis Raed Arafat.
Exportul de dispozitive medicale si medicamente, oprit
O alta masura importanta vizeaza exportul de dispozitive si medicamente folosite in preventia si tratarea afectiunilor asociate infectiei cu noul coronavirus. Vreme de 6 luni, autoritatile au anuntat suspendarea acestor exporturi.
”Firmele si distribuitorii, inaintea crizei, aveau si un procent pe care il exportau. In aceste moment, decizia Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta este ca acest mic procent de export sa nu se mai faca. Sa ramana tot ce inseamna dispozitive si medicamente in tara”, explica Nelu Tataru.
Adica antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, cele folosite in anestezii, dar si sedative. Iar pe lista vor fi trecute si alte medicamente.
In plus, Primaria Capitalei a anuntat ca va achizitiona in regim de urgenta aparate de testare pentru depistarea coronavirusului.
Publicitate