Cum se raspandeste noul coronavirus in organism. Ce organe ataca si in ce ordine

Actiunea Covid-19 in organism poate fi comparata cu o furtuna. Exact ca in cazul SARS sau MERS, care fac parte din aceeasi familie a coronavirusurilor, noua tulpina aparuta in China, care a facut pana acum peste 3.800 de victime, ataca mai multe organe, noteaza National Geographic.

Pentru majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus, boala debuteaza la nivelul plamanilor. De la febra si tuse, poate degenera in pneumonie severa, in functie de cat de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.

Plamanii

Virusul ataca plamanii in trei faze:

Publicitate

se inmulteste.

declanseaza o reactie imuna disproportionata.

distruge tesutul pulmonar, declansand insuficienta respiratorie.

In cazul SARS, statisticile arata ca 25% dintre cei infectati au ajuns in stadiul 3. In cazul Covid-19, din datele de pana acum, 82% prezinta simptome usoare, restul de 18% ajungand in faze severe ori critice. Privita mai in profunzime, actiunea coronavirusului in plamani arata ca acesta invadeaza, in doar zile dupa infectare, celulele pulmonare.

Aceasta e prima faza

O parte a celulelor pulmonare fabrica mucus, care apara tesutul pulmonar de agentii patogeni, asigurandu-i buna functionare. Cealalta parte a celulelor, cilii, actioneaza ca niste agenti de salubritate, inlaturand impuritatile. Oamenii de stiinta au observat ca noul coronavirus se comporta exact ca SARS: ataca si omoara cilii. Cilii distrusi se desprind si, laolalta cu impuritatile din plamani, obstructioneaza caile respiratorii.

Citeste si articolul :   Modalitati de a castiga in greutate

Asa se instaleaza pneumonia.

In acest moment incepe faza a doua

Organismul declanseaza raspunsul imunitar si inunda, la propriu, plamanii cu celule imunitare menite sa inlature agentul patogen si sa repare tesutul pulmonar. Sunt cazuri in care raspunsul imun e bine tintit; zona infectata e identificata corect, virusul e ucis, iar tesutul e refacut. Sunt insa cazuri in care raspunsul e disproportionat, iar celulele imunitare nu actioneaza doar in zona afectata, ci ataca totul in drumul lor, distrugand nu doar virusul si infectia provocata de acesta, ci si tesutul pulmonar sanatos.

Altfel spus, sistemul imunitar face mai mult rau decat bine. In acest caz, pneumonia se agraveaza.

A treia faza

Procesul distructiv continua in plamani, apar cavitatile si se poate instala insuficienta respiratorie. In acest stadiu, pacientii trebuie ventilati mecanic.

Tot in acest stadiu, din cauza ca procesul inflamator creste permeabilitatea membranei pulmonare, se poate ajunge la edem. In cazurile sevede, plamanii se umplu de lichid, pacientul nu mai poate respira si moare. Chiar daca nu se ajunge la deces, pacientii raman cu sechele la nivelul plamanilor pentru tot restul vietii. E vorba despre cicatricile care se formeaza pe locul cavitatilor si care reduc capacitatea pamanilor de a se dilata si contracta atunci cand respiram.

Citeste si articolul :   Mihaela Bilic: Pune-i copilului o felie de paine cu unt si gem, nu un bol cu cereale

Intestinele

In timpul epidemiilor de SARS si MERS, un sfert din pacienti au prezentat diaree. In cazul Covid-19, cazurile de persoane infectate care au acuzat dureri abdominale si diaree sunt rare, insa simptomele nu trebuie ignorate.

Virusurile din aceasta familie, cea a coronavirusurilor, intra in organism cu ajutorul receptorilor prezenti in membrana celulelor; daca gasesc receptori compatibili, se ataseaza si incep invazia. Pentru simplificare, imaginati-va ca fac autostopul.

SARS si MERS s-au inmultit necontrolat in intenstinul gros, in vreme ce Covid-19 ar “prefera” intestinul subtire, au concluzionat cercetatorii. Urme ale noului virusul au fost detectate insa in fecale in peste 1.000 de cazuri de infectii cu Covid-19.

Sistemul circulator

Citokinele, moleculele care transmit informatii intre celule diferite, sunt folosite de sistemul imunitar ca semnal de alarma in caz de atac al unui agent patogen. Activate, citokinele recruteaza celulele imunitare si le directioneaza catre locul infectiei.

In cazul unui virus agresiv, raspunsul imun poate fi disproportionat. E ca si cum, in loc sa folosesti un pistol pentru a elimina tinta, lansezi o racheta. Nu mai sunt atacate doar celulele infectate, e distrus si tesutul sanatos. Practic, sangele trece prin vasele sangvine si apar sangerarile interne.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Iohannis anunta noi masuri. Ce avem voie sa facem din 15 iunie

Citeste mai multe pe libertatea.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.