Medic roman, mesaj dur: „Acesta este pretul prostiei noastre, a tuturor, daca inca mai radem de coronavirus”.

Medicul Gabriel Diaconu face apel la populatie sa sprijine sistemul medical din Romania, in contextul raspanirii infectiei cu noul coronavirus, si subliniaza ca respectarea regulilor de igiena si furnizarea de informatii corecte autoritatilor poate ajuta la limitarea efectelor.

Iata mesajul integral:

“Acesta este pretul prostiei noastre, a tuturor, daca inca mai radem de coronavirus.

Avem deocamdata 13 persoane diagnosticate cu Covid-19. Sa facem cateva calcule, avand in vedere ca pana la Paste mai sunt 5 saptamani.

Publicitate

Infectiozitatea acestui virus este la 2.5. Asta inseamna ca fiecare persoana da boala mai departe la (intre) doua si trei persoane. Nu exista imunitate naturala, virusul este nou, nu stim daca vreunul distruge virusul inainte sa devina contagios. Premisa e ca daca il iei, il dai mai departe. Cine primeste, poate face forme foarte usoare/ asimptomatice, sau poate dezvolta temperatura, tuse etc.

Din 13 persoane infectate, in 5 saptamani, daca oamenii nu colaboreaza si/ sau autoritatile nu isi fac treaba, la o perioada medie de incubatie de 7 zile, matematic avem:

Saptamana #1: 13 x 2.5 = 32.5
Saptamana #2 32.5 x 2.5 = 81.25
Saptamana #3 81.25 x 2.5 = 203.13
Saptamana #4 203.13 x 2.5 = 507.8
Saptamana #5 507.8 x 2.5 = 1269.5

Citeste si articolul :   Declaratia pe proprie raspundere revine in Galati. Cine trebuie sa o completeze

Asta este, deocamdata, performanta autoritatilor romane. Au prevenit evolutia, in perioada urmatoare, a 1300 de cazuri. Ceea ce nu e deloc putin. Dar pretul este ca peste 12 mii de oameni sunt in izolare, si in fiecare zi se fac anchete epidemiologice.

Ce ar fi daca autoritatile nu si-ar face treaba, populatia nu ar coopera, lumea ar continua sa faca bascalie?

In putin peste o luna, din 13 persoane infectate ajungi sa ai 1300 de persoane infectate.

Dintre acestea, ce stim deocamdata este ca un procent de 10 – 15% vor dezvolta forme de boala care necesita ajutor medical, deci undeva intre 130 – 200 de cazuri, si ca mortalitatea estimata este undeva la 4%, adica 50 de persoane.

Romania are disponibile, pe partea de terapie intensiva (TI), 95 de paturi, deocamdata.

Deci pana la Paste, din 13 cazuri, folosind calcule matematice simple (si inexacte, pentru ca unii oameni sunt super-infectanti, iar altii nu dau boala mai departe), o sa ajungem sa ocupam 50% din capacitatea tarii pe terapie intensiva dedicata Covid-19. Atentie ca sistemul medical nu se goleste, in continuare au loc accidente rutiere, infarcturi miocardice, enterocolite, apendicite, picioare rupte etc.

Citeste si articolul :   Medic ATI, despre realitatea din spitale: "Sa ignoram balbaielile politicului"

Toate informatiile arata ca SARS-Cov2 nu se comporta previzibil la incalzirea climei.

Romania a avut declarat primul caz de Covid-19 pe 26 februarie. O serie pe 12 saptamani (adica pana la sfarsitul lunii aprilie) arata ca, fara interventia autoritatilor, si cooperarea populatiei, la sfarsitul lunii aprilie am putea avea 775 de mii de persoane care sa fi contactat boala. Este o cifra greu de crezut. Dar intre 13, si 775 de mii, stau doar un sistem medical, niste proceduri, si o societate inegal informata, inegal educata, si inegal convinsa.

La 775 de mii de persoane care sa fi contactat boala, Romania nu are resursa de terapie intensiva, fie ea si supleata militar. Mortalitatea indica o cifra de 31 de mii de oameni.

Acesta nu este un exercitiu. Este scenariul real. Acesta nu este Colectiv. Colectiv, prin comparatie, a fost un incident emotional unic, dar incomparabil mai putin morbid.

Sprijiniti sistemul medical. Fiti fiecare in parte responsabil. Pastrati regulile de igiena. Si chiar daca nu aveti simptome, daca ati fost in contact cu oricare persoana suspecta de coronaviroza, indiferent daca a fost sau nu testata pozitiv, informati autoritatea sanitara si ramaneti acasa pentru minim 10 – 14 zile.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, despre elevii care nu au tablete: Noi vorbim de o catastrofa, nu de detalii administrative

O spun din nou. Sprijiniti sistemul medical” spune medicul pe pagina sa de facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.