Lucruri pe care nu le stiai despre pancreasul tau. Sfaturi importante pentru sanatatea ta

Probabil ca am mai auzit pana acum cu totii de pancreas, dar oare cati stim cateva sfaturi pentru a-l mentine sanatos. In plus, cat de usor putem recunoaste semnalele de avertizare pe care acest organ le transmite cand se imbolnaveste?

In acest articol iti vom prezenta tot ceea ce trebuie sa stii despre pancreas, inclusiv ce alimente si suplimente alimentare poti consuma pentru a mentine acest organ sanatos.

Ce functii sunt indeplinite de pancreas?

Pentru a avea un pancreas sanatos trebuie sa cunoastem functiile acestuia si sa urmam sfaturi oferite de specialisti. Pancreasul este o glanda localizata in abdomen, intre stomac si splina. Acest organ are doua functii importante:

Publicitate

Secreta enzime digestive in intestinul subtire (functia principala a pancreasului), acestea fiind esentiale pentru digestie, in mod special cea a grasimilor si a proteinelor.
Produce trei tipuri de hormoni pe care ii secreta in sange.

Insulina, ce regleaza metabolismul si nivelul nostru de energie, glucagonul si somatostatina. Acesti trei hormoni au rolul de a mentine nivelul glicemiei echilibrat.

Oare am un pancreas sanatos?

Afectiunile cel mai frecvent asociate pancreasului sunt pancreatita, diabetul, fibroza chistica si cancerul pancreatic. Insa, cu mult timp inainte sa fii afectat de una dintre aceste boli, pancreasul tau va incepe sa nu mai functioneze corespunzator. Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa determini daca trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestui organ:

Citeste si articolul :   Apa de castraveti: este o bautura detoxifianta buna pentru tine?

Starea de sanatate a pancreasului poate afecta buzele, apetitul si simtul gustului. Daca observi vreo modificare in oricare din aceste regiuni, va trebui sa-ti monitorizezi mai atent pancreasul.

In special daca tanjesti mereu dupa dulciuri sau te simti satul imediat dupa ce mananci, dar la scurt timp ti se face foame.

Desi problemele digestive si constipatia cronica sunt provocate uneori de afectiuni localizate la nivelul altor organe, acestea ar putea fi si simptome ale unor dereglari ale pancreasului.
Daca esti slab, dar burta ta este usor umflata, este posibil ca pancreasul tau sa fie afectat de o anumita boala.

4 alimente sanatoase pentru pancreas

Publicitate

Cel mai bun mijloc de a-ti proteja pancreasul este sa-ti imbogatesti dieta cu alimentele sanatoase. Toate ajuta la reglarea glicemiei, ceea ce faciliteaza functionarea pancreasului. Urmeaza aceste sfaturi si vei reusi sa iti mentii un pancreas sanatos o vreme indelungata.

Mazarea: Aceasta leguminoasa delicioasa este cunoscuta ca fiind o „leguma cu insulina”, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta zilnica.

Drojdia de bere: Acest supliment alimentar este o componenta esentiala o oricarei diete sanatoase. Nu numai ca drojdia este benefica pentru pancreas, ci ajuta si la reglarea sistemului nervos. Aceasta ne mai ofera numeroase beneficii pentru piele, par si unghii.

Citeste si articolul :   Ananasul si beneficiile sale asupra corpului tau

Stevia: Acest indulcitor natural ne permite sa ne satisfacem pofta de dulce fara a ne pune in pericol sanatatea. Daca vrem sa ne reglam nivelul glicemiei cu ajutorul steviei, trebuie sa o utilizam numai in stare naturala, nu rafinata.

Scortisoara: Acest condiment, deseori folosit impreuna cu stevia pentru a trata diabetul, nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta. Poti combina scortisoara cu fructe, iaurt si tot felul de deserturi, dar si cu carne si alte feluri de mancare.

Scortisoara este benefica pentru pancreas

Probleme emotionale

Orice tratament naturist trebuie sa vizeze toate aspectele ce ne-ar putea afecta starea de sanatate. Din acest motiv, in cele ce urmeaza iti vom vorbi despre starile emotionale cel mai frecvent asociate cu dereglarile pancreatice.

Persoanele ce sufera de un dezechilibru la nivelul pancreasului tind sa aiba personalitati obsesiv-compulsive. Acestea au anumite idei repetitive, ce se manifesta sub forma unor ritualuri sau manii de care poate nici macar nu sunt constiente, desi cei din jurul lor le pot observa. Astfel de atitudini si obiceiuri afecteaza in mod negativ pancreasul.

Pe langa consumul alimentelor, incearca sa petreci cat mai mult timp posibil in natura si sa te conectezi cu ea. Conectarea cu pamantul te va ajuta sa scapi de ideile repetitive ce iti blocheaza energia si iti cauzeaza probleme cu pancreasul.

Citeste si articolul :   Hiperglicemie. Simptome, cauze, prevenire

Nu ezita sa iesi din casa, sa te plimbi descult si sa te murdaresti putin. Dupa cateva minute petrecute in natura, corpul tau se va relaxa si te va cuprinde o senzatie de seninatate. Acestea sfaturi fac parte dintr-o terapie originala si placuta ce te va ajuta sa ai un pancreas mult mai sanatos.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.