ULTIMA ORA: Unda verde pentru legea prin care vaccinarea devine obligatorie in Romania! Ce risca parintii

Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a dat, luni, raport favorabil pentru proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie in Romania, inclusiv pentru ”epidemii speciale”, daca este cazul.

Legea vaccinarii obligatorii a trecut de Senat, fiind adoptata in sedinta din 23 octombrie 2017, astfel ca deputatii vor da, in plen, votul final.

Potrivit amendamentelor adoptate, lista vaccinurilor obligatorii va fi stabilita prin hotarare de Guvern, iar Statul va plati despagubiri pentru cei care vor suferi efecte secundare din cauza vaccinarii.

De asemenea, parintii care refuza vaccinarea vor fi sanctionati: cu avertisment sau chiar cu amenda de pana la 10000 lei.

Publicitate

In expunerea de motive se arata ca ”proiectul de act normativ are in vedere reglementarea activitatii de organizare si finantare a activitatii de vaccinare in Romania in vederea prevenirii si limitarii raspandirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare in populatia generala.”

Astfel, angajatorii vor suporta din costuri proprii vaccinarea personalului.

Citeste si articolul :   Focul mocnit din zona Cernobil se extinde

”De asemenea, angajatorii, persoane fizice sau juridice, suporta, din bugetul propriu, costurile pentru vaccinurile si administrarea acestora personalului propriu care, prin natura progesiei sau a formarii pe care o urmeaza, este expus la riscul de infectare sau poate reprezenta o sursa de infectie, care ar putea pune in pericol sanatatea publica, ori a carui vaccinare, potrivit legii, este obligatorie.” – se arata in proiectul de act normativ.

De altfel, legea prevede ca inscrierea la scoala se va face numai dupa ce copiii vor fi vaccinati.

”In vederea asigurari dreptului la sanatate si la educatie a tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documetelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.” – se mai arata in proiectul de lege.

Citeste si articolul :   Medic roman: 6 Sfaturi cruciale in aceasta perioada

Ce spun partidele despre Legea vaccinarii obligatorii

Presedintele PRO Romania, Victor Ponta: ”Evident ca vom sustine ideea vaccinarii. Este o idee moderna, aici tine pana la urma de faptul ca trebuie sa avem grija de copii si de generatiile urmatoare.”

Presedintele Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, deputatul PSD Florin Buicu, a anuntat sambata ca proiectul legii vaccinarii ar putea fi adoptat in aceasta saptamana.

“Discutiile pe legea vaccinarii continua, nu este o lege care a fost pusa in sertar, dupa cum am fost acuzati de unii si de altii, si imi doresc, nu stiu daca reusim, dar ne-am propus sa incercam sa avem o forma finala si trecem legea saptamana viitoare. Luni deja este anuntata o manifestatie in jurul Parlamentului organizata de cei care sunt impotriva vaccinarii.

Mesajele care vin pe Facebook din partea celor care sustin vaccinarea sunt tot impotriva unor modificari propuse in legea vaccinarii. Deci undeva suntem la mijloc: pe de o parte cei care sustin vaccinarea, pe romaneste, ne injura, cei care sunt impotriva vaccinarii, tot pe romaneste, ne injura. In conditiile acestea, daca tot suntem injurati, vom lua o decizie saptamana viitoare”, a declarat Buicu, potrivit Agerpres.

Citeste si articolul :   Lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea in Romania

El a spus ca sustine vaccinarea si, in contextul actual, Romania are nevoie de legea vaccinarii, potrivit stirileprotv.ro

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.