Intalnire de urgenta la Ministerul Mediului. Poluare inexplicabila in Bucuresti, in noaptea de duminica spre luni

Platforma airly.eu, care masoara indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din reteaua nationala, si platforma aerlive.ro, retea independenta de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv in Bucuresti, incepand de duminica seara.

Astazi are loc o intalnire de urgenta la Ministerul Mediului cu reprezentantii Garzii de Mediu si Agentiei de mediu. La ora 10:00 sunt asteptate declaratii cu privire acest subiect.

In cursul noptii de duminica spre luni s-au inregistrat depasiri chiar si cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) si de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen).

Luni dimineata, la ora 8:00, la statia de langa Lacul Morii, erau raportate depasiri de 754% peste limita maxim admisa pentru PM2,5 – adica de 189 de micrograme pe metrul cub – fata de limita de 25 µg/m³ admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

La PM10, senzorii inregistrau depasiri de 476% peste limita maxim admisa – adica 238 de micrograme pe metrul cub – fata de limita de 50 µg/m³.

Citeste si articolul :   Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma: ”Atentie la tantari! Nu exista un tratament specific pentru virus"

Atentie, vorbim despre date colectate de senzorii din reteaua nationala.

Zeci de bucuresteni au scris ca in capitala se simte un puternic miros de fum, in mai multe zone, semn ca poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul orasului.

Din luna noiembrie a anului trecut, in Bucuresti au fost in mod frecvent depasiri foarte mari ale niveului de poluare noaptea si in weekend, cand traficul este mai scazut.

In cazul gazelor, depasirile peste limitele admise erau, in comparatie cu particulele in suspensie, mai mici. Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile si plumbul depaseau intre 5 si 28% nivelul maxim de poluare.

Si platforma independenta pentru masurarea calitatii aerului din Bucuresti aerlive.ro a raportat depasiri periculoase pentru sanatatea oamenilor. Statiile fac masuratori la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor masuratori se stabilesc medii orare si se calculeaza Indicele de Calitate a Aerului.

Citeste si articolul :   „Profetia neagra” a lui Bassetti: „Al treilea val ne va face si mai rau”

Aerlive.ro: La statia de pe Calea Mosilor a fost depasita de 12 ori limita maxima admisa de poluare la PM10
Platforma Aerlive.ro a anuntat luni dimineata ca toate cele 11 statii au inregistrat depasiri record noaptea trecuta pentru particulele PM2.5 si PM10.

„Maxima pentru PM10 a fost la ora 2.00, la statia de pe Calea Mosilor, unde s-au inregistrat 604ug/m3, adica de 12 ori mai mult decat valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane”, precizeaza sursa citata.

Valori limita pentru PM10:

50 ug/m3 – valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane
40 ug/m3 – valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane

Valorile maxime inregistrate noaptea trecuta, pentru PM10:

Calea Mosilor: 604ug/m3
13 Septembrie: 314 ug/m3
Baneasa Nord: 240 ug/m3
Expozitiei: 314ug/m3

Iuliu Maniu: 290ug/m3
Libertatii: 363 ug/m3
Ion Mihalache: 374ug/m3

]Piata Romana: 440ug/m3
Piata Sudului: 559ug/m3
Timpuri Noi: 389ug/m3
Universitate: 385ug/m3

Citeste mai multe pr digi24.ro

Autor