Erdogan ameninta UE cu „milioane” de migranti. Grecia solicita sprijin rapid

„Milioane” de migranti se vor deplasa „in curand” spre Europa dupa ce Turcia si-a deschis frontierele, a afirmat luni presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan accentueaza astfel presiunea asupra Occidentului, de la care asteapta mai mult sprijin pentru a obtine o incetare a focului in Siria, potrivit France Presse.

„De cand ne-am deschis frontierele (vineri), numarul celor care se indreapta spre Europa a atins sute de mii. In curand, acest numar se va exprima in milioane”, a afirmat Erdogan intr-un discurs tinut la Ankara.

Aceste cifre par sa fie supraevaluate in raport cu realitatea observata in teren, noteaza agentia de presa franceza.

Publicitate

Potrivit ONU, sambata seara erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turca.

Totusi, de vineri, cand Turcia si-a deschis frontierele cu Europa, mai multe mii de persoane s-au repezit spre Grecia, o situatie ingrijoratoare pentru Europa care se teme de o noua criza majora a migratiei asemanatoare celei din 2015.

Ankara, care este de facto gardianul Europei dupa ce a incheiat un pact privind migratia cu Bruxellesul in 2016, si-a deschis portile pentru a obtine mai mult sprijin in Siria, unde Turcia a anuntat duminica lansarea unei ofensive impotriva regimului.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 89 noi cazuri si 63 de decese. 47 de decese sunt din lunile anterioare

In timp ce Turcia si-a intensificat in ultimele zile atacurile cu drone in regiunea Idlib (nord-vest), Erdogan a spus ca spera sa ajunga la o incetare a focului in cadrul discutiilor cu presedintele rus Vladimir Putin – aliat al Damascului – joi, la Moscova.

Mii de migranti la frontiera dintre Turcia si Grecia

Publicitate

La frontiera intre Turcia si Grecia, continua sa se adune mii de migranti in speranta ca vor putea sa treaca, in pofida masurilor draconice luate de Atena, ale carei forte de securitate au recurs la grenade lacrimogene si utilizeaza tunuri cu apa.

Incercand sa accentueze presiunea asupra UE, Erdogan a afirmat luni ca va mentine „deschise portile spre Europa”. „Acum, o sa luati partea voastra de povara”, a spus el in discursul rostit la Ankara, referindu-se la liderii UE.

Grecia a cerut Frontex sa o ajute cu personal specializat si echipamente la granita cu Turcia

Grecia a cerut agentiei europene de control al frontierelor Frontex sa desfasoare o asa-numita interventie rapida la granitele sale externe ca reactie la deteriorarea situatiei migrantilor de-a lungul frontierei cu Turcia, relateaza DPA.

Citeste si articolul :   Regina Elisabeta a II-a, in lacrimi. Printul Philip a decedat

“Noaptea trecuta, Frontex a primit o solicitare din partea guvernului grec sa lanseze o interventie rapida la granitele sale externe. Analizam cum sa sprijinim cel mai bine Grecia in cel mai scurt timp posibil”, a anuntat Frontex pe contul sau de Twitter.

Grecia a solicitat de asemenea asistenta si pentru insulele sale, a declarat responsabilul de presa al Frontex, Chris Borowski.

Desi este prea devreme pentru a oferi informatii credibile asupra numarului de treceri ale frontierei de catre migranti, oficialii au observat ca nu sirienii sunt cel mai mare grup de la granitele externe ale UE cu Turcia, a spus el.

″In mare parte, sunt cetateni din Afganistan, Irak si Iran”, a precizat purtatorul de cuvant.

Citeste mai multe pe stirileprotv.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.