Cum sa taiati trandafirii primavara, astfel incat sa infloreasca magnific

Pentru a permite trandafirilor sa suporte bine frigul iernii, gradinarii acopera tufisurile cu diverse materiale inainte de primele ingheturi. Apoi, in primavara, acestea trebuie mai intai aerisite pentru a nu pierde florile din cauza ingheturilor bruste, iar odata cu instalarea unei calduri stabile, acoperirea trebuie complet indepartata. theLime a decis sa detalieze cum trebuie sa fie taiati.

Taierea de primavara a trandafirilor este o etapa obligatorie si cea mai importanta, de care depinde cat de generos vor inflori tufisurile si cu ce intensitate.

Cel mai bun moment pentru taierea de primavara a trandafirilor in Ucraina este martie-aprilie. Trebuie sa prindeti momentul cand mugurii se umfla, dar inca nu incep sa creasca. Acest lucru depinde direct de conditiile meteorologice.

Regulile generale de taiere a trandafirilor

Procedura trebuie efectuata intr-o zi insorita si fara ploaie.

Publicitate

Instrumentele de lucru (foarfeca de taiat, foarfeca) trebuie dezinfectate intr-o solutie concentrata de permanganat de potasiu.

Incepem cu taierea de igiena a tufelor – eliminam ramurile uscate, slabe si deteriorate.

Citeste si articolul :   Acestea sunt cele mai sanatoase 11 bauturi pentru a slabi

Apoi trecem la taierea de formare.

Taiem la un unghi de 45 de grade, capturand 5-7 mm deasupra nivelului mugurului.

Acordati atentie taieturii. Daca este curata si de un alb laptos – totul este in regula. Daca este acoperita cu pete maronii, taiati mai jos pana cand sunteti sigur ca miezul taieturii este curat si sanatos.

Regulile de taiere a trandafirilor arbustivi si standard

Mugurul superior ar trebui sa “se uite” in afara, altfel ramura va incepe sa creasca in interiorul coroanei. Taietura trebuie sa fie indreptata in jos – taieturile deschise nu arata prea estetic. In urma taierii, trandafirul ar trebui sa aiba cateva ramuri puternice, scurtate la 3-5 muguri.

Tufele pot fi formate sub forma de sfera compacta, lasand jumatate sau o treime din lungime, sau raspandite – la diferite niveluri. In primul caz, veti obtine o inflorire intensa, in al doilea – mai indelungata, dar mai putin abundenta (mugurii se vor deschide in momente diferite).

Citeste si articolul :   Ingrasaminte naturale pentru flori si plante de interior

Prin taiere moderata, trandafirul va forma ramuri laterale, facand tufa mai voluminoasa. In acelasi timp, ramurile tinere vor fi mai subtiri, iar florile – mai mici.

Prin taiere intensa, se formeaza ramuri puternice, oferind o inflorire mai bogata.

Trandafirii hibrizi se taie foarte intens.

Eliminam complet ramurile mai vechi de doi ani, scurtam cele de un an la 5-6 muguri. Inaltimea unui tufis adult dupa taiere ar trebui sa fie de 20-25 cm; pentru puietii tineri – pana la 15 cm.

Caracteristici ale taierii altor soiuri

Trandafirii taratori se taie o data la 2-3 ani pana la o inaltime de 20-30 cm. La fiecare 5-6 ani, se efectueaza o taiere radicala, lasand 2-4 muguri pe fiecare ramura.

Trandafirii cataratori nu se taie.

Pentru soiurile remontante (care infloreste pe ramurile de anul trecut si pe cele tinere), taiem ramurile laterale scurte la 3-5 muguri.

Trandafirii Floribunda cu crestere slaba se taie la fel ca cei hibrizi de ceai, dar mai putin intens. Ramurile mai vechi de 2-3 ani sunt scurtate la 3-4 muguri, cele de un an sunt taiate la o treime din lungime.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.