Calendar ortodox 24 februarie 2021. Sarbatoare cu cruce neagra. Rugaciunea puternica pe care trebuie s-o spui de Aflarea Capului Sf. Ioan Botezatorul

Calendar ortodox 24 februarie 2021. In 24 februarie crestinii ortodocsi sarbatoresc, intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul. Sfantul Proroc Ioan Botezatorul a fost ucis din porunca regelui Irod Antipa.

Traditia spune ca soldatii au navalit in temnita si i-au taiat capul Sfantului Ioan pe cand acesta se ruga. Trupul sau a fost luat in taina de ucenici si ingropat, insa capul l-a ingropat Irodiada, in curtea sa, in pamant adanc, la un loc ascuns si necinstit. Despre aceasta stia numai sotia lui Huza, economul lui Irod, cu numele Ioana.

Aceasta, avand multa durere pentru uciderea nevinovata a Sfantului Marelui Proroc Ioan, l-a luat de acolo noaptea, in taina, si, punandu-l intr-un vas de lut, l-a ingropat in muntele Eleonul, la Ierusalim. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap.

In acest loc a stat pana in vremea Sfintilor Mari Imparati Constantin si mama sa, Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. De aici a trecut de la unul la altul, prin multe maini, fiind lasat de olar intr-un vas cu apa care era pus intr-un sicriu.

Dupa multi ani, a fost descoperit la Emesa, ingropat intr-o pestera locuita de monahi, in jurul carei se ridicase o manastire.

Rugaciunea puternica pe care trebuie s-o spui de Aflarea Capului Sf. Ioan Botezatorul

“Sfinte Prorocule Ioan, Inaintemergatorule si Botezatorule al lui Hristos, neputincioasa este mintea noastra in a-ti aduce laude dupa cuviinta. Ci destul iti este tie lauda Mantuitorului Hristos, langa al Carui Tron mijlocesti impreuna cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, iti multumim si cu umilinta te rugam: tinde mana cea ingereasca si risipeste norul gandurilor rele care ne coplesesc pe noi. Adu pace in inimile, casele si obstile noastre. Impaca-ne cu Dumnezeu si cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne indeamna si cu boldul pocaintei trezeste inimile noastre ca sa pricepem pretul mantuirii noastre.

Invatatorule al pocaintei, da-ne darul strapungerii inimii si lacrimi prin care sa ne curatim de pacate si sufletele noastre mai albe ca zapada sa le albim. De faradelegi si de cei puternici ai pamantului, care strica randuiala lui Dumnezeu, scapa-ne, prin rugaciunile tale. Sfinte Ioan Inaintemergatorule, tu, despre care Scriptura spune: „Inainte de a te fi zamislit in pantece, te-am cunoscut si, inainte de a iesi din pantece, te-am sfintit si te-am randuit proroc pentru popoare”, fii cu noi si ne lumineaza calea in acest veac intunecat si vrajmas cerului, ca, prin rugaciunile tale fiind paziti, inaintea lui Hristos, la Judecata, sa dobandim partea cea de-a dreapta, impreuna cu toti casnicii Sai. Amin”

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.