Cum sa taiati trandafirii primavara, astfel incat sa infloreasca magnific

Pentru a permite trandafirilor sa suporte bine frigul iernii, gradinarii acopera tufisurile cu diverse materiale inainte de primele ingheturi. Apoi, in primavara, acestea trebuie mai intai aerisite pentru a nu pierde florile din cauza ingheturilor bruste, iar odata cu instalarea unei calduri stabile, acoperirea trebuie complet indepartata. theLime a decis sa detalieze cum trebuie sa fie taiati.

Taierea de primavara a trandafirilor este o etapa obligatorie si cea mai importanta, de care depinde cat de generos vor inflori tufisurile si cu ce intensitate.

Cel mai bun moment pentru taierea de primavara a trandafirilor in Ucraina este martie-aprilie. Trebuie sa prindeti momentul cand mugurii se umfla, dar inca nu incep sa creasca. Acest lucru depinde direct de conditiile meteorologice.

Regulile generale de taiere a trandafirilor

Procedura trebuie efectuata intr-o zi insorita si fara ploaie.

Publicitate

Instrumentele de lucru (foarfeca de taiat, foarfeca) trebuie dezinfectate intr-o solutie concentrata de permanganat de potasiu.

Incepem cu taierea de igiena a tufelor – eliminam ramurile uscate, slabe si deteriorate.

Citeste si articolul :   3 retete naturale pentru a curata perfect un cuptor cu microunde

Apoi trecem la taierea de formare.

Taiem la un unghi de 45 de grade, capturand 5-7 mm deasupra nivelului mugurului.

Acordati atentie taieturii. Daca este curata si de un alb laptos – totul este in regula. Daca este acoperita cu pete maronii, taiati mai jos pana cand sunteti sigur ca miezul taieturii este curat si sanatos.

Publicitate

Regulile de taiere a trandafirilor arbustivi si standard

Mugurul superior ar trebui sa “se uite” in afara, altfel ramura va incepe sa creasca in interiorul coroanei. Taietura trebuie sa fie indreptata in jos – taieturile deschise nu arata prea estetic. In urma taierii, trandafirul ar trebui sa aiba cateva ramuri puternice, scurtate la 3-5 muguri.

Tufele pot fi formate sub forma de sfera compacta, lasand jumatate sau o treime din lungime, sau raspandite – la diferite niveluri. In primul caz, veti obtine o inflorire intensa, in al doilea – mai indelungata, dar mai putin abundenta (mugurii se vor deschide in momente diferite).

Citeste si articolul :   10 secrete pentru reusita culturii de ceapa

Prin taiere moderata, trandafirul va forma ramuri laterale, facand tufa mai voluminoasa. In acelasi timp, ramurile tinere vor fi mai subtiri, iar florile – mai mici.

Prin taiere intensa, se formeaza ramuri puternice, oferind o inflorire mai bogata.

Trandafirii hibrizi se taie foarte intens.

Eliminam complet ramurile mai vechi de doi ani, scurtam cele de un an la 5-6 muguri. Inaltimea unui tufis adult dupa taiere ar trebui sa fie de 20-25 cm; pentru puietii tineri – pana la 15 cm.

Caracteristici ale taierii altor soiuri

Trandafirii taratori se taie o data la 2-3 ani pana la o inaltime de 20-30 cm. La fiecare 5-6 ani, se efectueaza o taiere radicala, lasand 2-4 muguri pe fiecare ramura.

Trandafirii cataratori nu se taie.

Pentru soiurile remontante (care infloreste pe ramurile de anul trecut si pe cele tinere), taiem ramurile laterale scurte la 3-5 muguri.

Trandafirii Floribunda cu crestere slaba se taie la fel ca cei hibrizi de ceai, dar mai putin intens. Ramurile mai vechi de 2-3 ani sunt scurtate la 3-4 muguri, cele de un an sunt taiate la o treime din lungime.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.