Ce vitamine ar trebui sa ia un adult

Vara, organismul nostru este capabil sa compenseze lipsa de vitamine intr-un mod natural, aducandu-le impreuna cu alimentele si lumina soarelui.   Prin urmare, este necesar sa stiti ce vitamine sa luati pe tot parcursul anului pentru ca hipovitaminoza sau deficitul de vitamine sa nu ameninte sanatatea.

De ce avem nevoie de vitamine?

Vitaminele sunt necesare unui adult pentru functionarea normala a tuturor organelor si sistemelor corpului. Ele :

-contribuie la imbunatatirea metabolismului;

-creste capacitatea organismului de a rezista la infectii si boli;

Publicitate

-asigura functionarea normala a sistemului nervos;

-actioneaza ca un antioxidant care protejeaza organismul uman de efectele factorilor nocivi;

-contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar;

-necesare pentru o mai buna coagulare a sangelui.

Si aceasta este doar o mica parte din functiile pe care le indeplinesc vitaminele.

Ce vitamine sunt cel mai bine sa luati?

Cea mai completa cantitate necesara de vitamine impreuna cu alimente va permite sa obtineti complexe vitamine-minerale. In general, acestea pot fi impartite in doua tipuri: monovitamine si multivitamine.

Complexele de monovitamine contin de obicei o vitamina, care este continuta intr-o capsula sau tableta. De exemplu, vitamina D (D), care este utila pentru absolut toata lumea – nou-nascutii pentru a intari oasele, persoanele in varsta.

Diferenta dintre complexele multivitaminice este ca o tableta contine diverse vitamine si minerale.

Cu toate acestea, pentru a intelege mai bine ce utilizati si de ce, trebuie sa cunoasteti informatiile de baza despre vitamine:

Vitamina A

Deficitul de vitamina A duce la deteriorarea vederii, starea pielii, scaderea imunitatii si intarzierea cresterii.

Citeste si articolul :   Beneficiile si utilizarile incredibile ale sarii roz de Himalaya

Vitaminele B

Vitaminele B sunt implicate in metabolism, fiecare vitamina din acest grup controleaza functionarea sistemului nervos. Deficitul de vitamine B afecteaza starea generala a organismului si se manifesta sub forma de proasta dispozitie, oboseala, apatie, insomnie, iritabilitate.

-b1 joaca un rol important in metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. este necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala, ajuta la mentinerea bunei functionari a inimii, a sistemului nervos si digestiv

-b2 necesar pentru formarea globulelor rosii, a anticorpilor, pentru reglarea cresterii si a functiilor de reproducere in organism

-b12 joaca un rol important in functionarea normala a sistemului nervos si formarea celulelor sanguine

-b9 necesar pentru cresterea si dezvoltarea sistemului circulator si imunitar, administrarea de acid folic in timpul sarcinii reduce riscul de a dezvolta defecte ale tubului neural la fat

Vitamina C

Vitamina C este responsabila pentru imunitate, este un antioxidant puternic si normalizeaza procesele redox. Semnele deficientei sale sunt adesea pielea uscata, caderea parului, unghii fragile, sangerari nazale, oboseala, slabirea tonusului muscular, dureri in partea inferioara a spatelui si a membrelor.

Vitamina D

Vitamina D vine sub doua forme. Vitamina D3 (colecalciferolul) este sintetizata de piele sub influenta razelor solare si patrunde in organismul nostru cu alimente. Vitamina D2 (ergocalciferol) intra in organism numai cu alimente.

Functia principala a vitaminelor D2 si D3 este de a asigura absorbtia calciului si fosforului din alimente de catre organismul nostru. Lipsa acestuia se manifesta prin fragilitate osoasa crescuta, dezvoltarea rahitismului la copii, somn necorespunzator , tulburari de memorie si spasme musculare.

Vitamina E

Vitamina E este necesara pentru functionarea normala a sistemului imunitar, se manifesta ca un antioxidant puternic. Lipsa acestuia in organism este adesea dificil de determinat, adesea este tipica pentru persoanele care traiesc in zone ecologice nefavorabile.

Citeste si articolul :   Horoscop 1-7 iunie. Luna Plina intoarce roata pentru 3 zodii. Se rescriu destine

Vitamina K

Vitamina K este necesara pentru sinteza proteinelor care asigura un nivel normal de coagulare a sangelui. Joaca un rol semnificativ in metabolismul oaselor si tesutului conjunctiv, precum si in functionarea sanatoasa a rinichilor.

Daca nu aveti nevoie de nicio vitamina si aveti nevoie de o „hrana” complexa a corpului pentru a imbunatati starea generala de bine, acordati atentie complexelor vitamine-minerale. Cu toate acestea, este necesar sa le folositi, urmand recomandarile specialistilor – trebuie sa va amintiti si despre un astfel de efect precum hipervitaminoza.

Consecintele deficitului si supraabundentei de vitamine

Absolut fiecare persoana ar trebui sa fie atenta la starea de sanatate. Lipsa vitaminelor poate provoca dezvoltarea diferitelor boli. De obicei apare in mod acut primavara, cand organismul este slabit dupa iarna si cantitatea minima a acestora este consumata in alimente. Echilibrul de vitamine si minerale este perturbat, ceea ce poate provoca dezvoltarea beriberiului. Puteti recunoaste semnele sale dupa urmatoarele conditii:

-Raceli.

-Uscaciunea si iritatia pielii.

-Sangerarea gingiilor.

-Oboseala generala a corpului si slabiciune a muschilor.

-Scaderea imunitatii.

-Iritabilitate, depresie, atentie distrasa.

-Ranile si crapaturile de pe buze nu se vindeca.

-Pierderea parului.

-Exacerbarea bolilor cronice.

Acestea sunt simptome comune, dar dezvoltarea deficitului de vitamine la fiecare persoana are loc individual, asa ca trebuie sa fiti atenti la schimbarile care au loc in organism.

In acelasi timp, trebuie avut in vedere faptul ca un exces de vitamine poate duce la diverse tulburari in organism. Aceasta afectiune se numeste hipervitaminoza.

Citeste si articolul :   Beneficiile cojilor de ananas

-Dureri de cap si ameteli.

-Pot aparea senzatie constanta de slabiciune, greata, varsaturi.

-Stomac deranjat.

-Senzatie de frig si tremur.

-Edem si deshidratare.

Doar un medic va va ajuta sa determinati hipervitaminoza examinand sangele si urina.

Trebuie amintit ca atat o deficienta, cat si un exces de vitamine pot duce la tulburari ale echilibrului acestora si la o deteriorare a sanatatii. Prin urmare, cunoscand problema dvs. individuala cu lipsa lor, trebuie sa abordati cu competenta alegerea unui complex de vitamine-minerale.

Reguli pentru consumul de vitamine:

Luati regulat in perioada de aport indicata in instructiuni, de exemplu, 1 luna.

Luati in functie de timpul recomandat de aport, de exemplu, dupa mese, de 3 ori pe zi.

Luati doza indicata clar in instructiuni, fara a creste doza.

Vitaminele sunt o parte esentiala a unei diete echilibrate. Luand o doza zilnica de vitamine, o persoana asigura functionarea normala a corpului si a sistemelor sale.

Este sigur sa luati vitamine in fiecare zi? Daca urmati instructiunile din manual, da. Daca doriti sa luati vitamine mai mult decat perioada indicata in instructiuni, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Cum sa mentinem echilibrul de vitamine si minerale din organism si sa compensezi lipsa de nutrienti? Raspunsul este simplu – luati complexe de vitamine si minerale.

Publicitate

Autor