Pastreaza-ti plantele sanatoase cu trucul preferat al gradinarilor

Spre deosebire de cele din gradina, plantele care traiesc intr-un ghiveci cresc mai incet si necesita un substrat de calitate pentru a inflori. Intrucat spatiul este limitat, radacinile nu se dezvolta liber si necesita o atentie constanta. Daca locuiti intr-un apartament si nu aveti de ales decat sa va pastrati florile in ghivece, trebuie sa fiti foarte vigilenti pentru a le proteja si a le mentine sanatoase.

Fiti constienti de faptul ca temperaturile ridicate va pot afecta plantele. Daca caldura continua sa scada in zona ta (sau in interiorul tau din cauza caloriferului) ele vor fi primele victime. Desi unele sunt foarte rezistente la zilele caniculare (si la calorifer), precum cactusii, majoritatea necesita o atentie speciala. Primul sfat de intretinere de care trebuie sa tineti cont: udarea. Este foarte important sa va hidratati florile in profunzime, mai ales cand caldura face ca solul sa se evapore mult mai repede. Ca urmare, pe frunze pot aparea pete maro sau galbene, ceea ce poate face ca planta sa se ofileasca sau sa se usuce mai repede decat era de asteptat.

Citeste si articolul :   Calendar ortodox 10 februarie. Praznuirea Sfantului Haralambie, aparator de boli si de foamete

Cea mai inteleapta metoda de a verifica daca primesc suficienta apa este sa apasati cu degetul pe pamant: daca observati ca acesta este inca uscat, continuati sa udati mai incet.

Si atunci evident, locatia joaca un rol major: daca plantele tale sunt instalate pe balcon, sub intensitatea razelor solare, tot ce trebuie sa faci este sa le muti in interiorul casei pentru a evita expunerea directa.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Ce se intampla daca ai pune pietre in ghivecele de flori?

Plantele care au nevoie de umiditate ridicata, cum ar fi plantele tropicale, trebuie udate frecvent. Dar, pentru a mentine umiditatea mai mult timp, avem un truc eficient de oferit: trebuie sa integrezi pietre in ghiveci .

Cea mai buna optiune ar fi sa obtineti „pietris”, acestea sunt pietre mici foarte frecvente in amenajare. Nu numai ca ofera o nota decorativa ghiveciului, dar ofera si o serie de beneficii florilor tale. Astfel, aceste pietre au acelasi efect ca bilutele  de lut, deoarece vor favoriza curgerea apei, impiedicand in acelasi timp solul sa fie umed. Retineti ca excesul de apa poate fi, de asemenea, fatal pentru plante si le poate face sa putrezeasca rapid.

Citeste si articolul :   Inaltarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2021. Obiceiul care iti aduce noroc si belsug in casa

Un sfat: este mai bine sa va tineti plantele departe de pereti, care degaja ei insisi caldura. Si nu uitati sa urmariti intotdeauna plantele pentru semne de boala.

Cum sa va udati corect plantele?

In mod ideal, ar fi mai intelept sa turnati apa peste pamantul pentru ghivece. De ce sa evitati udarea directa a frunzelor? In primul rand, prin udarea aproape de pamant, apa ajunge automat la radacini. Pe de alta parte, frunzele plantelor umede sunt susceptibile la ciuperci sau putregai. Mai ales ca plantele predispuse la mucegaiul praf sunt mai predispuse sa ia aceasta boala daca frunzele lor sunt umede in mod constant.

Asigurati-va ca apa de irigare nu este nici prea rece, nici prea fierbinte. Plantele prefera apa mai degraba calduta, mai ales cand este cald.

Bine de stiut: pentru a prelungi viata unei plante in ghiveci, trebuie sa ii oferiti toti nutrientii de care are nevoie. Prin urmare, solul trebuie sa fie imbogatit cu fibre organice pentru a hrani planta mai mult timp. Mizati si pe drenaj pentru a nu sufoca radacinile.

Autor