Pepenele suculent si dulce este una dintre deliciile de vara preferate de milioane de oameni. Acest fruct al unei plante din familia dovleacului poate multumi nu numai cu un gust placut si dulce , ci si cu multe proprietati utile. Iata cateva dintre ele.
Protejeaza pielea
Vara, este deosebit de important sa protejati pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, iar vitamina C, care se gaseste nu numai in citrice, ci si in pepene galben, poate ajuta in acest sens. Vitamina C stimuleaza producerea de colagen, care sporeste protectia naturala a pielii impotriva soarelui, incetineste formarea ridurilor si imbunatateste starea generala a pielii.
Imbunatateste digestia
Datorita continutului ridicat de fibre si apa, pepenele imbunatateste digestia si regleaza motilitatea intestinala, prevenind dezvoltarea constipatiei. Cu toate acestea, in cantitati mari, efectul de pepene galben poate fi invers, asa ca trebuie sa cunoasteti masura atunci cand utilizati acest produs. In plus, nu se recomanda consumul de pepene galben in timpul unei exacerbari a bolilor tractului gastro-intestinal si rinichilor.
Ajuta la recuperarea dupa exercitii fizice
Pepenele galben este o gustare excelenta dupa antrenament, deoarece contine potasiu si alti electroliti care va ajuta sa va recuperati mai repede dupa antrenament. De asemenea, sustin sanatatea inimii, regleaza tensiunea arteriala si imbunatatesc fluxul de oxigen catre muschi si organe.
Publicitate
Sprijina functia creierului
Unele soiuri de pepene galben sunt bogate in vitamina B6, care previne scaderea functiei creierului si reduce sansa de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, aceasta vitamina este importanta pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al copiilor. Dar trebuie sa fii atent cand dai pepene galben copiilor, deoarece poate provoca o reactie alergica severa.
Imbunatateste sanatatea ochilor
Pepenele contine zeaxantina si luteina, carotenoide care sunt foarte benefice pentru sanatatea ochilor. Acestea protejeaza ochii de radiatiile daunatoare si neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, reducand astfel riscul de a dezvolta boli asociate cu deteriorarea retinei si a cristalinului.