Medic roman, mesaj categoric: “Paraie pepenele guvernamental, dupa ce-om manca scuipam seminte”

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj categoric pe pagina sa de Facebook. Medicul scrie despre inceperea anului scolar si despre probleme arzatoare ale acesor zile.

Iata mesajul integral:

Si totusi ne trebuie scoala

Numai bine ce-am terminat de-sensibilizarea colectiva la raspandirea virusului,ca o noua falsa tema de dezbatere cotrobaie prin minti deja abrutizate, haituite, obosite: ce ne facem cu deschiderea scolilor? Ii trimitem pe prunci, nu-i trimitem pe prunci, sa le dam masca, sa nu le dam masca, oare se vor spala pe maini, poate ca nu, dar ce facem cu profesorii, cine-ar trebui sa le faca teste, da de unde bani, da de unde solutii,

Publicitate

Si uite-asa se perpetueaza zarva, toata lumea-si da cu presupusul, toata lumea are o impresie,

Toata lumea ii caineaza pe parinti, grupurile de mamici zeloase incing diverse hore virtuale,

Paraie pepenele guvernamental, dupa ce-om manca scuipam seminte.

Astfel ca repet: si totusi ne trebuie scoala.

Nicio dezbatere nu poate avea loc fara o afirmatie de principiu. Ce inseamna scoala, si ce inseamna ca ne trebuie?

Scoala, in primul rand, nu inseamna cascatul gurii la ecran pe-un zoom, pe-un google classroom. Scoala inseamna acel loc unde se duce tancul dis de dimineata ca sa poata sa raspunda mai tarziu bunicii, ori bunicului care-l intreaba ”ce-ai facut azi copile”, iar raspunsul sa fie: ”ce sa fac, tataie, ute m-am dus si eu la scoala”. A nu se confunda, deci, scoala cu studiul, lectiile, invatatura, ettetera. Vorbim de scoala, acel bazin de pastravi unde merg toti pestisorii sa inoate.

Cum faci deci, la scoala, sa rezolvi problema adunarii si impartirii claselor, carevasazica o simpla artimetica (sic!) organizationala, astfel incat sa respecti faimosul refren: poarta masca, salveaza o viata.

Ii pui pe gnomi sa poarte masca – acesta este raspunsul evident, deloc hilar, catusi de putin hazardat si nicidecum ingrozitor. Hai sa fim seriosi, ce mare branza? Cine-i cumpara masca? Cine-i cumpara si casca, si jampiera, si pixul cu supereroi, si penarul cu briz-briz-uri, si telefonul ala jmecher de 1000 de euro sa se dea Gogu mare la colegi. Ia mai soptit cu scandalul, ca generatia mea de parinti sunt prea des o salcie plangareata. Dar ce fel de masca-i iei copilului? Si daca isi pierde masca? Dar daca-i pica pe jos, dar daca…dar daca…

Citeste si articolul :   Iohannis este asteptat sa emita decretul de prelungire a starii de urgenta cu inca 30 de zile

Nu mai bine bagati un pic la fondul clasei si-si iau puradeii frumusel mascuta din recipient la intrare? Mare cacariseala. Pe vremea mea nu intrai la ore daca nu aveai unghiile taiate. Asa ca mai moale cu dramoleta ca n-o sa faca nicio zgatie stress post-traumatic de la un pic de sanitatie. Unde mai pui ca nu vine numai toamna, vine si gripa, vin si rinovirusurile, adenovirusurile, minunile alea care si pana acum dadeau nastere unor veritabile turbioane de muci mai pretutindeni ”pe la scoala”.

Tot statul sa va dea, bai, scoala? Da cand a fost ultima oara scoala un mediu de gratuitate? Doar in mintile voastre comuniste. Ia comentati careva cum e cu Constitutia si dreptul la educatie. Foarte bine. Eu vorbesc de scoala. E altceva.

A doua problema.

Cum gasim noi copilul pozitiv la covid si vai de noi, ce ne facem daca se intampla? Pai ce sa facem, aplicam ce-am invatat. Aplicam ce-am invatat si ne purtam disciplinat. Unde mai pui ca daca e infectat copilul, dar dascalul, DASCALUL fir-ar sa fie, stie si el o tara de sanatate publica, inseamna ca si-a protejat pulmonul. Respectiv invers. Daca dascalul a facut hapciu, anunta frumos la cancelarie, se gasesc solutii si la asta.

In cele din urma avem nevoie de scoala pentru ca alternativa, aceea de a NU lasa copiii la scoala, va alimenta motoarele deja rasuflate ale unei psihoze de grup care nu mai raspunde nici la bat, nici la morcov, nici la maioneza politica. Anume odata cu exploatarea copioasa a argumentului ”bai, dar copiii” (un fals facil de argumentatie) cu proxima ocazie o sa-i fugarim cu parul pe guvernanti. Ca nu ne-au dat conditii. Ca scolile sunt infecte (dar pana acum erau dispensare, ha?). Ca una, ca alta. Bine bai ca n-ati clipit cand era epidemie de rujeola, de scarlatina, alte minuni tranzitorii, bine ca v-ati trimis toti muciosii febrili si la gradinita, si la scoala, dar acum stai, avem scrupule, standarde, e o situatie fara precedent.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment despre inceperea anului scolar

Fara precedent e spuma galgainda de prostie pe care se cocoata care mai de care suleimeniti.

Ne trebuie scoala. Nu ca sa scapam noi, adultii, cateva ore de copii. Cat ca respectivii copii sa n-o ia complet prin lucerna de-socializati, indepartati unii de altii, retrasi in fagurele virtual al statului pe facetime sau pe skype, dornici de prieteni, dornici de comunitate si de comuniune. Scoala nu e mall. Scoala nu e teatru.

Scoala nu e sala de concerte. Scoala e scoala, si cu o minima investitie sanitara scoala poate fi, si va fi, un loc sigur pentru copii cata vreme (foarte important aspect), TOATA lumea isi face treaba si revine la bunul obicei de-a-si mai tine dracului fleanca, doar n-am facut toti o facultate. Culmea e ca tocmai aia mai de conditie medie sunt moderati, flexibili, cumpatati, concilianti. Isterici sunt aia cu studii superioare care cred ca le stiu ei pe toate pentru ca au citit tot felul de vreascuri pe net.

Scoala, ca si spitalul, policlinica, tribunalul, postul de politie, puscaria si (hai injurati-ma un pic) biserica, moscheea, geamia, templul, nu poate fi tratata ca un magazin satesc. Doar in mintea brocoliana a unora faci ce vrei cu scoala, azi o inchizi, maine o muti online, poimaine cumperi repede niste jdemii de tablete sa le trimiti la copiii sarmani (care n-au clestisori de unghii dar deprinderi digitale garla), raspoimaine te razgandesti si dai repede vacanta la toata lumea.

Citeste si articolul :   Medic roman: Ce urmeaza sa se intample in Romania

Ce naiba, bai, ca doar nu v-a pus nimeni sa trimiteti un om pe Luna sau sa ridicati un nou Bumbesti Livezeni. Vi s-a dat in sarcina sa stabiliti niste regulamente clare ca sa reintre copiii la scoala. Ah, ca Vasilica e ipohondru si Gheorghita crede ca tot vantul vine de la rusi, asta e problema lor. Dar pentru restul imens majoritar de copii ai tarii, scolile se VOR deschide.

Iar tu, si tu, si tu, in loc sa clevetiti aiurea online, mai bine puneti dracului mana de la caciula si asigurati-va ca:

– Toaletele scolii sunt salubre si exista apa rece si apa calda. Apa, ce mama dracului.
– Exista sapun, gel de-ala de iti crapa pielea da moare si virusul un pic.
– Exista cordoanele de triaj epidemiologic, astea de le folosim mai peste tot, la pachet cu asistenta medicala a scolii si medicul de medicina scolara (apropos, ia scoateti-i acum, zevzecilor, din palarie dupa ce v-ati batut joc niste ani de aceasta ramura)
– Si dupa ce-ati masurat de 10 ori, taiati o data problema.

Si deschideti scolile, inaugurati frumos anul scolar cu zero elevi in curtea scolii, stabiliti niste minime ghiduri de petrecut recreatia, si mai potoliti-va o data cu istericalele ca pana la Covid va omoara Ion Creanga si povestea aferenta.”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.