6 boli de care sufera femeile mai des decat barbatii

Exista unele boli care afecteaza exclusiv femeile sau sunt asociate cu acestea, precum cancerul de san sau tulburarile alimentare. Exista insa si probleme de sanatate care afecteaza in mod disproportionat femeile.

Care sunt cele 6 boli care afecteaza  mai des femeile decat barbatii?

1. Scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos central care afecteaza peste 2,1 persoane din intreaga lume. Este de doua pana la trei ori mai frecventa in randul femeilor. Majoritatea persoanelor intre  20 si 40 de ani au intai simptome precum amorteala musculara, pierderea vederii si paralizie. Tratamentul ajuta doar la ameliorarea simptomelor, dar nu si a bolii.

2. Lupus eritematos

Lupusul este o boala cronica autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca in mod gresit tesuturile sanatoase, provocand leziuni ale pielii, articulatiilor si diferitelor organe.

Publicitate

Simptomele variaza, desi unele frecvente sunt oboseala extrema, dureri de cap, articulatii inflamate  la picioare, brate  si caderea parului. Nimeni nu stie ce cauzeaza lupusul. Un lucru este clar – mai mult de 90% dintre persoanele care sufera de aceasta sunt femei.

3. Sindromul oboselii cronice

In aceasta stare, oamenii sufera de oboseala coplesitoare, dureri musculare, pierderi de memorie si insomnie. Activitatile simple precum imbracarea, dusul sau chiar gandirea pot fi problematice pentru persoanele cu aceasta tulburare. Femeile, din motive inca neclare, sufera de sindromul oboselii cronice de patru ori mai des decat barbatii.

4. Depresie

Depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor (aproximativ una din cinci femei sufera de depresie). Dar nu este inca clar de ce. Exista probabil motive biologice sau psihologice pentru aceasta inegalitate.

5. Boala celiaca

Boala celiaca este un raspuns imun negativ la consumul de gluten, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. De la 60 la 70% dintre pacienti sunt femei.

6. Sindromul colonului iritabil

Aceasta afectiune cauzeaza de obicei convulsii, durere, balonare, gaze, diaree si constipatie in mod constant timp de cel putin trei luni. 65% dintre cei diagnosticatii cu aceasta tulburare sunt femei.

Autor