Alimentatia joaca un rol esential in functionarea organismului. Prin intermediul alimentelor, organismul primeste nutrientii de care are nevoie pentru a-si indeplini toate functiile. Prin urmare, este esential sa aveti o dieta sanatoasa si completa.
Pe langa faptul ca este variata, alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Adica trebuie sa furnizeze cantitatile adecvate de nutrienti necesari organismului in functie de activitatea pe care acesta din urma o desfasoara.
Multi oameni fac greseala de a elimina anumite substante nutritive bazandu-si dieta pe anumite alimente. Este important de stiut ca, desi un aliment este sanatos, nu inseamna ca el singur ofera tot ceea ce are nevoie organismul.
Consumati suficienti nutrienti?
Publicitate
Enumeram mai jos nutrientii care nu pot lipsi din dieta ta. Asigurati-va ca le ingerati!
1. Calciul este unul dintre nutrientii care nu ar trebui sa lipseasca
Deficienta de calciu este mai frecventa la femei in timpul menopauzei, potrivit acestui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Institutul National de Perinatologie (Mexic). Acest lucru se datoreaza faptului ca scaderea productiei de estrogen impiedica absorbtia calciului si, prin urmare, duce la o reducere a densitatii osoase.
Problema este ca calciul este greu de asimilat si nu este intotdeauna ingerat in cantitate suficienta. Alimentele bogate in calciu sunt practic urmatoarele:
Lapte si produse derivate
Brocoli
Soia
Legume
Peste
oua
Spanac
2. Vitamina C
Vitamina C este prezenta in multe alimente, in special in fructe. Deficienta de vitamina C este una dintre cauzele unui sistem imunitar slabit si un risc crescut de infectii. Alimentele care contin cel mai mult sunt:
Citrice
Ficat
Fructe de padure
Kale
ardei
3. Flavonoide
Acesti antioxidanti provin in mare parte din fructe si legume. Prin urmare, persoanele care mananca putin din el au mai multe sanse sa sufere de o deficienta.
Flavonoidele sunt esentiale pentru prevenirea bolilor de inima, a imbatranirii premature si a tulburarilor asociate cu declinul cognitiv. Se gasesc, de exemplu, in urmatoarele alimente:
Merele
Afine
Brocoli
Bulb de ceapa
Capsune
struguri rosii
Salata
bulb de usturoi
frunze de varza
4. Lignani
Lignanii sunt metaboliti secundari ai plantelor care, atunci cand ajung in intestinul gros, sunt fermentati de bacteriile intestinale. In timpul acestui proces, ei sunt transformati in fitoestrogeni si sunt absorbiti imediat in fluxul sanguin. Se crede ca fitoestrogenii ofera multiple beneficii pentru sanatate.
Cu toate acestea, acest studiu recomanda sa nu le inlocuiasca cu niciun tip de medicamente sau tratament, intrucat presupusele lor proprietati nu au fost inca pe deplin confirmate. Lignanii se gasesc in cantitati semnificative in urmatoarele alimente:
Seminte de in
seminte de dovleac
secara
Brocoli
Soia
Fasole
Fructe de padure
seminte de susan
5. Amidon
Amidonul este un tip comun de carbohidrati in plante care, desi este usor de digerat, provoaca adesea dificultati. Asa-numitul amidon rezistent este o varietate sanatoasa care ajuta la controlul zaharului din sange si inhiba acumularea de grasime. Acest tip de amidon se gaseste, de exemplu, in:
Cereale integrale
Paste
Legume
banane verzi
Cartofi
6. Fibrele sunt un nutrient esential
Deficienta de fibre este una dintre cele mai frecvente deficiente. Fibrele sunt esentiale deoarece stimuleaza tranzitul intestinal. Prin urmare, o deficienta de fibre poate cauza probleme grave.
Daca ingerati putine fibre, organismul va avea dificultati in a digera alimentele si a se curata singur. Acest lucru, la randul sau, poate provoca constipatie si ingreuneaza eliminarea deseurilor. Urmatoarele alimente sunt bogate in fibre:
crupe
Orez
Brocoli
Lamaie
Avocado
Papaya
Castravete
Pepene
Merele
Pere
Portocale
Publicitate