Cele 10 medicamente pentru tratarea COVID, stabilite de CE

Comisia Europeana(CE) va stabili in cursul zilei de luni o lista cu zece mijloace terapeutice potential eficace impotriva COVID-19, portofoliu alcatuit pe baza unor avize stiintifice independente.

Acesta cuprinde mijloacele terapeutice potential eficace impotriva COVID-19, care au mari sanse sa fie autorizate si, prin urmare, sa fie disponibile curand pe piata europeana, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei.

Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cat mai rapid posibil pentru pacientii din intreaga UE, cu conditia ca siguranta si eficacitatea lor sa fie confirmate de Agentia Europeana pentru Medicamente.

Un grup de experti stiintifici independenti a examinat 82 de mijloace terapeutice potential eficace aflate in stadiu avansat de dezvoltare clinica si a identificat 10 dintre ele ca fiind cele mai promitatoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice impotriva COVID-19, tinand seama de faptul ca pentru populatii diferite de pacienti, aflati in diferite stadii ale bolii, care are severitati diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse.

Publicitate

Aceasta lista este impartita in trei categorii de mijloace terapeutice si va continua sa evolueze pe masura ce vor aparea noi dovezi stiintifice:

Citeste si articolul :   Peste 400 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore in Romania

– Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienti in stadiile timpurii ale infectiei – Ronapreve, o combinatie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab si imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals si Roche; Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology si GlaxoSmithKline si respectiv Evusheld, o combinatie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab si cilgavimab, de la AstraZeneca.

– Antivirale orale pentru utilizare cat mai repede posibil dupa infectare – Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics si MSD; PF-07321332, de la Pfizer si respectiv AT-527, de la Atea Pharmaceuticals si Roche.

– Imunomodulatori pentru tratarea pacientilor spitalizati – Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding; Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia; Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly si respectiv Lenzilumab, de la Humanigen.

Sase dintre mijloacele terapeutice selectate fac deja obiectul unei revizuiri pe masura ce sunt disponibile date relevante sau producatorii lor au solicitat Agentiei Europene pentru Medicamente autorizarea introducerii pe piata. Ele ar putea primi autorizatia in curand, cu conditia ca datele finale sa demonstreze calitatea, siguranta si eficacitatea lor, conform comunicatului CE.

Citeste si articolul :   Umiditatea scazuta a aerului dintr-o incapere contribuie la raspandirea virusurilor

Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potential eficace este independenta de, si nu inlocuieste, evaluarea stiintifica efectuata de Agentia Europeana pentru Medicamente sau autorizarea medicamentelor de catre Comisia Europeana. Este posibil ca un produs selectat sa nu fie autorizat in cazul in care dovezile stiintifice disponibile nu indeplinesc cerintele relevante in materie de reglementare.

„Intrucat continuam sa ne confruntam cu provocarea reprezentata de COVID-19, este important sa ne protejam in plus fata de vaccinare. Stabilirea celor 10 mijloace terapeutice impotriva COVID-19 va asigura faptul ca cetatenii primesc cele mai promitatoare tratamente impotriva virusului”, a declarat Margaritis Schinas, vicepresedintele pentru promovarea modului de viata european, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

„Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizarilor si a deceselor cauzate de COVID-19 si, ca atare, este singura modalitate de a invinge aceasta pandemie. Cu toate acestea, intre timp, pacientii care sufera de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure si eficace pentru a combate infectia, pentru a-si imbunatati perspectivele de recuperare rapida, pentru a reduce spitalizarile si, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieti omenesti. Am semnat deja patru contracte de achizitii publice comune vizand diferite tratamente impotriva COVID-19 si suntem pregatiti sa negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel putin trei mijloace terapeutice in saptamanile urmatoare si, eventual, inca doua pana la sfarsitul anului, precum si de a ajuta statele membre sa aiba acces la ele cat mai curand posibil”, a declarat si Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.