Ce trebuie sa stii despre saturatia de oxigen (SpO2) din sange. Care este saturatia normala si care sunt primele semne ale unei saturatii scazute de oxigen

Saturatia in oxigen este fractia de oxigen saturat de hemoglobina in raport cu hemoglobina totala (nesaturat + saturat) in sange . Organismul uman necesita si regleaza un echilibru foarte precis si specific al oxigenului din sange.

Saturatia oxigenului din sange (SpO2) reprezinta procentul de sange care este saturat cu sau care contine oxigen. Nivelurile de oxigen din sange au tendinta de a ramane relativ constante, chiar si in timpul exercitiilor si al somnului.

Care este saturatia normala de oxigen

Organismul uman necesita si regleaza un echilibru foarte precis si specific al oxigenului din sange. Nivelurile normale de saturatie a oxigenului din sangele arterial la oameni sunt de 95-100%. Daca nivelul este sub 90 la suta, este considerat scazut si numit hipoxemie . Nivelurile de oxigen din sangele arterial sub 80 la suta pot compromite functia organelor, cum ar fi creierul si inima, si ar trebui abordate cu promptitudine.

Cat trebuie sa fie saturatia de oxigen, in functie de varsta

La sugarii sanatosi si la copii valoarea SpO2 este cuprinsa intre 97-100%. Poate fi mai mica la nou nascuti si la sugarii foarte mici (93%–97%). Majoritatea copiilor au o usoara fluctuatie a SpO2 in cursul unei zile, valorile maxime aparand dupa amiaza, iar cele minime dimineata devreme, indiferent daca copiii dorm sau sunt in stare de veghe.

Publicitate

Majoritatea oamenilor trebuie sa aiba o saturatie in oxigen de cel putin 89-90% pentru a-si mentine celulele sanatoase.
Se crede ca un nivel mai mic decat acesta pentru o perioada scurta de timp nu va provoca deteriorari celulare.

Citeste si articolul :   Medicul Olga Simionescu explica de ce romanii sunt mai rezistenti la coronavirus decat alte populatii

De ce trebuie sa stii saturatia de oxigen?

Saturatia de oxigen este utila, mai ales in cazul afectiunilor care implica/solicita plamanii sau intregul sistem respirator/circulator, printre care si COVID-19. Atunci cand saturatia de oxigen scade sub 93%, proteinele sintetizate de organism ca reactie la inflamatie, incep sa acapareze saculetii de aer din plamani, iar oxigenul nu va mai ajunge in sange.

Mai mult, organele nu mai sunt oxigenate corespunzator si sunt declansate diferite procese care afecteaza iremediabil organismul si pot duce la moarte.

Hipoxemia silentioasa – saturatia oxigenului este foarte scazuta

Lipsa de oxigen poate duce la insuficienta multipla de organ, o afectiune amenintatoare de viata. De multe ori hipoxemia silentioasa nu creeaza niciun fel de simptom decat in momentul in care ajungi sa fii intubat.

Este un prag foarte labil intre momentul in care ai aceasta saturatie – pe care o suporti foarte bine – si momentul in care ajungi sa fii intubat.

Suntem surprinsi, va spuneam, ca acesti pacienti au o simptomatologie foarte redusa comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de alta parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonara bilaterala, cu afectari de peste 50-60-70 la suta din ambele campuri pulmonare.

Saturatia de oxigen scazuta, sub 95% – cum se manifesta(simptome)

O saturatie a oxigenului in sange peste 95% este considerata normala. In schimb, daca valorile sunt mai mici, intre 94% si 91%, starea de sanatate a pacientului trebuie atent monitorizata.

La valori sub 90% deja se impune asistenta medicala de urgenta si necesitatea unei masti de oxigen sau chiar a ventilatiei mecanice invazive (intubare) la pacientii cu forme severe de boala si alte comorbiditati asociate.

Iata ce semnale poate transmite corpul atunci cand saturatia de oxigen este scazuta:

Invinetirea (cianozarea) limbii, a buzelor, a fetei, a extremitatilor (degete, unghii)

Tegumentele reci

Dureri in piept, senzatie de presiune, de gheara

Batai rapide ale inimii

Respiratia scurta, cu senzatie de sufocare

Tuse continua

Agitatie

Durere de cap foarte puternica

Confuzie

Delirium

Ameteala

Deteriorarea memoriei si a concentrarii

Tulburari de vedere

Senzatia de lesin

Somnolenta

Pierderea constientei

Cum se masoara saturatia oxigenului in sange?

Oximetria este masurarea saturatiei oxigenului in sange. Pulsoximetrul este un dispozitiv care ne poate ajuta sa evaluam cantitatea de oxigen din sangele nostru.

Pentru a monitoriza saturatia oxigenului din sange, iti poti achizitiona un pulsoximetru, care te poate ajuta din acest punct de vedere. Imediat ce observi ca valoarea oxigenului din sange scade sub 96%, este recomandat sa apelezi la ajutor de specialitate.

De ce scade saturatia de oxigen?

Hipoxemia poate fi cauzata de diverse conditii medicale sau circumstante. Printre cele mai comune cauze ale scaderii saturatiei de oxigen in sange se numara:

Bolile de inima, inclusiv anomaliile cardiace

Bolile de plamani (astm, emfizem pulmonar, embolie pulmonara, pneumonie, bronsita, BPOC, fibroza pulmonara)

Apneea de somn

Anemia severa

Anumite medicamente analgezice care incetinesc ritmul cardiac

Citeste si articolul :   Cimbrul te va scuti de multe boli

Altitudinea crescuta

Ce impact are COVID-19 asupra saturatiei de oxigen din sange

Cand saturatia de oxigen scade sub 93-94%, persoana care are COVID-19 trebuie sa ceara ajutor medical, mai ales daca sesizeaza manifestarile descrise mai sus. In lipsa oxigenarii tesuturilor, organe vitale precum inima, plamanii sau creierul pot ceda, pacientul intrand in stop cardiorespirator.

Virusul SARS-CoV-2 determina inflamatia puternica a plamanilor – aspect vizibil sub forma unor pete de tip sticla mata prezente pe radiografiile pulmonare ale pacientilor.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de sindrom de detresa respiratorie acuta si este o cauza a scaderii saturatiei de oxigen.

Daca simptomele hipoxemiei sunt ignorate si nu se solicita ajutor medical, pacientul poate deceda in scurt timp din cauza insuficientei respiratorii.

Hipoxia: ce tratament?

Diagnosticul de hipoxie presupune mai intai un examen clinic si apoi un test de sange pentru a masura nivelul de oxigen din sange si nivelul de CO2 din sange.

Managementul hipoxiei se bazeaza evident pe tratamentul cauzei (infarct miocardic, accident vascular cerebral, anemie…) apoi pe administrarea de oxigen in doze mari.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.