A venit toamna, iar vremea incepe sa-si arate coltii. ANM a emis cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata. Meteorologii anunta averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat grindina.
ATENTIONARE METEOROLOGICA
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 14 septembrie pana la ora 22:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata
Publicitate
Zone afectate: conform textului si hartii
In intervalul mentionat, in cea mai mare parte a zonei montane, local in Moldova si pe arii restranse in nordul Munteniei vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi, in intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20…25 l/mp si izolat 30…40 l/mp.
Nota: Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restranse si in centrul, estul si sudul teritoriului.
Pentru saptamana 13 – 20 septembrie, estimarile arata temperaturi medii ale aerului, in general, apropiate de cele normale pentru acest interval, pe intreg teritoriul Romaniei si un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru aceasta perioada, in toate regiunile.
In ultima saptamana de prognoza (20 – 27 septembrie 2021), mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru aceasta saptamana, la nivelul intregii tari, iar cantitatile de precipitatii vor fi, de asemenea, apropiate de cele normale pentru aceasta perioada, in toate regiunile, arata ANM.
Care sunt temperaturile specifice lunii septembrie, conform datelor meteo
Din datele inregistrate in perioada 1961-2020 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata ca temperatura medie multianuala a lunii septembrie depaseste 18 grade Celsius doar in Lunca Dunarii, pe litoral si izolat in Delta Dunarii si sud-vestul Banatului.
In Campia Romana, in zonele deluroase ale Olteniei si Munteniei, in Dobrogea, Campia de Vest, in estul si sudul Moldovei, mediile de temperatura a aerului se situeaza intre 16 si 18 grade Celsius.
Valori mai moderate, intre 12 si 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramuresului, Moldovei si Subcarpatilor. In depresiunile intramontane si in zona montana joasa (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse intre 8 si 12 grade Celsius. In zonele montane mai inalte (peste 1.500 de metri) aceste valori coboara pana la 4 – 8 grade, iar la altitudini de peste 2.500 de metri se inregistreaza temperaturi sub 3 grade Celsius.
Publicitate