Nucile fac parte din familia arborelui Juglandaceae , care au un gust placut, dar uneori usor amar. Nucile sunt adesea folosite in deserturi (briose, baklava, fursecuri etc. ), salate si unele feluri de mancare orientale.
Iata cateva beneficii pentru sanatate ale nucilor de care s-ar putea sa stiti.
Contine grasimi sanatoase
Nucile sunt bogate in acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3. Acizii grasi omega-3 reduc inflamatia din organism, ceea ce poate duce la multe boli grave: artrita, boli de inima, anumite tipuri de cancer etc. Daca aveti deficienta de omega-3, mancati nuci mai des. Studiile arata ca dupa doar o luna de consum zilnic de nuci, nivelul omega-3 din organism creste.
Sprijina sanatatea intestinului si a inimii
Compusii bioactivi din nuci joaca un rol important in modificarea microflorei intestinale. Acest lucru este sustinut de un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA), care a aratat ca adaugarea nucilor in dieta creste numarul bacteriilor intestinale benefice. Acestea au un efect pozitiv nu numai asupra sanatatii tractului digestiv, ci si intaresc sistemul imunitar si, de asemenea, normalizeaza tensiunea arteriala, protejand astfel sistemul cardiovascular.
Reduceti tensiunea arteriala
Uneori, chiar si mici modificari ale dietei pot aduce beneficii sistemului cardiovascular. De exemplu, adaugarea de nuci in dieta zilnica normalizeaza tensiunea arteriala diastolica si, de asemenea, scade nivelul colesterolului de lipoproteine cu densitate mica („rau”).
Ajuta la controlul greutatii
Nucile contribuie la reducerea foametei si la reglarea poftei de mancare, astfel incat consumul lor este benefic pentru controlul greutatii si reducerea riscului de obezitate. Oamenii de stiinta cred ca nucile afecteaza senzatia de plenitudine actionand asupra sistemului nervos central, care ne controleaza dorinta de a manca . Prin urmare, nucile sunt o gustare excelenta pentru oricine doreste sa ramana la o greutate sanatoasa.
Ajuta creierul
Primul lucru cu care se asociaza o nuca fara coaja este creierul. Si din motive intemeiate. Consumul de nuci imbunatateste functiile cognitive: memoria, atentia, capacitatea de invatare etc. In plus, nucile din dieta pot proteja impotriva bolilor degenerative ale creierului , ceea ce este deosebit de important pentru persoanele in varsta.