Spitalul de Boli Infectioase Brasov este arhi plin, iar medicii au ajuns sa externeze mai devreme cazurile de COVID-19 cu evolutie mai buna sau de a trimite pe pacientii cu forme de boala mai putin grave la spitalele din judet care mai au locuri, inca.
O fotografie in care se vad ambulante asteptand la rand a fost realizata vineri, la intrarea in unitatea medicala. Imaginea a fost distribuita pe Facebok si de ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu, alaturi d euna similara, de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”, din Bucuresti. ”Las aici doua fotografii. Nu, nu sunt parcari de ambulante ci cozi in fata unor spitale care trateaza pacienti Covid-19”, a scris ministrul pe Facebook.
Medicii din acest spital lucreaza in conditiile in care adresabilitatea depaseste cu mult numarul de paturi existente in spital.
Publicitate
„„Externez pacienti care sunt cu evolutie mai buna sau trimit la spitale care primesc pacienti cu evolutie mai buna, care pot sta pe concentratoare, nu pe oxigen de perete si care nu au nevoie de atat de mult oxigen – Sanpetru si CFR, sunt cele doua spitale care mai au ceva locuri libere – ca sa pot primi din UPU alti pacienti mai grav. (…) Deci fortam niste externari pentru pacientii care oricum trebuiau sa fie externati pe luni, din cate am inteles, sa putem primi si alti pacienti mai grav pentru ca nu sunt locuri pe nicaieri, situatia este foarte grava. Nu sunt spitale care sa intre in COVID, nu sunt dispuse spitalele sa intre in COVID si noi si UPU ne dam de ceasul mortii”, a declarat sambata medicul Tatiana Meliceanu de la Spitalul de Boli Infectioase Brasov.
Potrivit medicului, toate cele 74 de paturi sunt ocupate. „Unde spatiul ne-a permis, cred ca am pus doua paturi in plus”, explica medicul.. Un singur medic face de garda in tot spitalul.
„Avem un sigur medic de garda pe tot spitalul si pe camera de garda. Deci eu vad si pacientii de jos, din ambulanta, si vad si urgentele din spital si sunt destule, sa stiti”, a mai spus medicul.
Aceasta a marturisit cum sambata, un pacient imobilizat este consultat in ambulanta. ”Nu avem locuri fizic sa il vedem altfel”, explica medicul.
„Noi avem terapie intensiva doar cu numele. Nu avem medic de terapie intensiva. Avem un contract si vine un medic de terapie care face doar la solicitarea noastra, pentru pacientii mai gravi, dar nu avem saloane de terapie intensiva, noi avem niste saloane la parter unde sunt tinuti pacientii mai grav, unde avem debit mai mare de oxigen si putem monta CPAP (n.r. Continuous Positiv Airway Pressure – presiune pozitiva continua in caile aeriene) la recomandarea medicului cu care avem contract, care nu e permanent prezent aici”, a adaugat medicul.