Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat ca acesta campanie de vaccinare trebuie sa continue cu absolut toate tipurile de vaccin, inclusiv cel dezvoltat de AstraZeneca.
”Campania de vaccinare trebuie sa continue cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. Nu s-a schimbat nimic.
In ceea ce priveste tipul de vaccin care a fost ieri in discutie in spatiul public, Agentia Europeana spune ca nu exista indicii in acest moment care sa faca o legatura intre cele cateva cazuri si vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie sa continue.
La nivel european sunt deja 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin si avem, bineinteles, o tara, Marea Britanie, care isi vaccineaza toata populatia. Ar fi greu de crezut ca un guvern ar fi atat de iresponsabil. Deci trebuie sa avem incredere in expertii care au recomandat autorizarea acestor tipuri de vaccin, ca isi vor face treaba in continuare.
Publicitate
Eu am spus din prima zi… daca as fi putut, m-as fi vaccinat cu oricare dintre cele trei tipuri de vaccin. M-am vaccinat cu ce a fost atunci. Daca va fi o sansa in viitor, daca trebuie sa ne vaccinam din nou, bineinteles ca ma voi vaccina cu ce va fi atunci. Am incredere in experti.
In Romania, de un an de zile, exista o campanie impotriva acestor actiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia. Exista o campanie impotriva purtarii mastii in spatiul public, exista o campanie impotriva masurilor de distantare si exista o campanie impotriva vaccinarii. Din punctul meu de vedere, aceste actiuni sunt similare cu actiunea unor teroristi. Pentru ca, a zadarnici aceasta activitate a guvernului care are ca obiectiv imbunatatirea sanatatii tuturor romanilor, este o actiune care incearca sa submineze autoritatea statului”, a declarat premierul Florin Citu.
COMITETUL NATIONAL DE COORDONARE A ACTIVITATILOR PRIVIND VACCINAREA IMPOTRIVA COVID-19 face urmatoarele precizari:
Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite in 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv si pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie, mentionam ca Romania nu a primit doze din acest lot.
In ceea ce priveste lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul din lotul mentionat, precizam ca Romania a receptionat prima transa de vaccin AZ de 81.600 doze in data de 07.02. ac. Incepand cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite in urmatoarele judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui. Celelalte 4.257 se regasesc in Centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botosani, Dolj, Gorj, Iasi, Neamt, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.
In cursul acestei seri, a avut loc o sedinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situatia celor doua loturi de vaccinuri a fost analizata si s-au decis, in unanimitate, urmatoarele aspecte:
Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;
Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente in momentul de fata in Romania;
Se inlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente in centrele de vaccinare, astfel incat procesul de imunizare sa nu fie afectat.
Mentionam faptul ca aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe in acest moment in Romania niciun argument stiintific care sa fi impus aceasta hotarare.
Reiteram faptul ca decizia de carantinare a lotului respectv a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat in Italia.
Astazi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate in Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunta faptul ca la acest moment nu exista indicii care sa ateste o legatura de cauzalitate intre vaccin si evenimentele adverse raportate.