Calendar Ortodox 11 martie 2021. Este praznuit Sf. Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Rugaciunea ce se spune in aceasta zi

Calendar Ortodox 11 martie 2021. In fiecare an pe 11 martie, Boserica Ortodoxa face pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Sofronie, patriarhul Ierusalimului.

Rugaciune scurta catre Sf. Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

“Cu cuvintele ai impodobit Biserica lui Hristos, cu faptele ai pazit chipul lui Dumnezeu in tine, Preacuvioase Parinte Sofronie. Caci curatia cea din tine a stralucit in lume, fulgerand tuturor harurile invataturilor, celor ce cu credinta praznuiesc, parinte, pomenirea ta.

Petrecand pe pamant viata ingerilor, parinte, te-ai invred­nicit in ceruri de fericirea inge­rilor. Si acolo roaga pe Hristos sa mantuiasca pe toti cei ce te lauda pe tine.

Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobandit cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate; Parinte Ierarhe Sofronie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.”

Publicitate

Acest preamare luminator al Bisericii era de fel din tara Feniciei celei incununate cu muntii Libanului, s-a nascut in cetatea Damascului, catre anul 550, si se tragea din parinti deopotriva de evlaviosi. Tatal lui se chema Plinthas, iar mama lui Mira. Imbinand istetimea pe care o avea de la nastere cu ravna deosebita la invatatura, a ajuns stapan pe toate cunostintele pe care le putea cineva dobandi in vremea aceea.

Citeste si articolul :   Pune coji de portocala intr-o sticla: trucul genial pentru a economisi bani

Si inca de pe cand se gasea in Damasc a deprins toata virtutea care pe atunci se izbutea numai in pustiu. Mai tarziu s-a dus la Manastirea marelui Teodosie incepatorul vietii de obste, unde afland ragaz si traind in liniste alaturi de Dumnezeu si-a intarit mintea si inima cu citirea dumnezeiestilor Scripturi, robindu-si tot cugetul intru ascultarea lui Hristos. Dorind insa dupa si mai multa invatatura si dupa o viata si mai curata, a pornit dupa trecere de mai multa vreme la Alexandria.

Si gasind acolo un barbat deosebit de vrednic, pe nume Ioan Moshu, care era plin de toata intelepciunea si priceperea, a ramas la el si a locuit impreuna cu el sub acelasi cort si sub acelasi acoperamant, ducand acelasi fel de viata si avand acelasi gand, impartasindu-se din cunostintele aceluia si impartasindu-i la randul sau pe ale sale. Imbolnavindu-se aici de o grea boala de ochi, a fost vindecat de catre sfintii Chir si Ioan, carora, drept plata a vindecarii, le-a cerut ingaduinta sa treaca in scris minunile savarsite de ei in fiecare zi. Si intr-adevar le-a trecut pe toate in scris.

Citeste si articolul :   Calendar ortodox, 22 septembrie. Este pomenit Sfantul facator de minuni

Mai tarziu, datorita vietii lui inalte, a ajuns episcop al Ierusalimului. Cand sfanta cetate Ierusalim a cazut in mainile persilor, el s-a dus la Alexandria, la marele Ioan cel Milostiv, care pastorea pe atunci in scaunul apostolic de acolo. La savarsirea din viata a acestuia, gasindu-se deci la Alexandria, intr-un cuvant de lauda el a aratat toata comoara cea nesfarsita de milostivire si inaltimea vietii sfantului Ioan cel Milostiv, deplangandu-l si el indeajuns de mult.

Dupa ce s-a intors iarasi in sfanta cetate, nici nu se poate spune cu cata grija si truda a pastorit Biserica ce-i fusese incredintata: el nu a dat catusi de putin somn ochilor lui si atipire pleoapelor lui. Si lupta lui nu era numai impotriva demonilor, ci si impotriva ereticilor, pe care combatandu-i cu dovezi din Scriptura si cu predaniile Parintilor, ca si cu invataturile lui proprii, ii punea pe fuga. El a lasat Bisericii multe scrieri vrednice de cuvant si de pomenire, in care invata pe credinciosi trairea cea dreapta si vietuirea dupa voia lui Dumnezeu.

Citeste si articolul :   Rugaciunea pentru iertarea pacatelor. Se spune pe 16 noiembrie, de ziua Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Printre aceste scrieri sunt Limonariul (impreuna cu Ioan Moshu), viata sfantului Ioan cel Milostiv si Viata sfintei Maria Egipteanca, cea deopotriva cu ingerii printre femei, care a savarsit in pustiu lupte mai presus de puterile omenesti. Astfel traind viata buna si bineplacuta lui Dumnezeu, invatand si pe altii si slujind ca o adevarata gura a lui Hristos, pastorind cu cuviinta turma incredintata lui, dupa trei ani s-a mutat in pace la Dumnezeu.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.