Ministerul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a transmis un comunicat in privinta schimbarilor ce vor avea loc in unitatile de invatamant in contextul epidemiei de coronavirus. Potrivit ordinului comun al ministerului Sanatatii si Educatiei, se intra in carantina imediat in acest caz.
Potrivit Ordinul comun al Ministrului Educatiei si Ministrului Sanatatii nr. 3459/280/06.03.2021 se modifica masurile de organizare a activitatii in cadrul unitatilor de invatamant, se arata intr-un comunicat transmis sambata de Ministerul Educatiei.
Astfel, scenariul de functionare al unitatii/institutiei de invatamant pe parcursul anului scolar/universitar se va actualiza saptamanal, cu referinta la fiecare zi de vineri, in functie de evolutia epidemiologica, cu exceptia depasirii pragului de 6/1000, unde intrarea in carantina se aplica imediat.
Ce se intampla daca incidenta este intre 3 si 6
In situatia in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mica de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenta fizica in unitatea de invatamant pentru:
– toti prescolarii si elevii din invatamantul primar,
– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a si elevii din anii terminali din invatamantul profesional si postliceal, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie, pana la jumatate din numarul total de elevi inmatriculati in respectivele clase terminale;
Invatamant exclusiv online pentru localitatile aflate in carantina
La nivelul localitatilor unde este instituita masura carantinei zonale, nu sunt permise activitatile care impun prezenta fizica a prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si activitatea didactica se desfasoara exclusiv online.
Este permisa organizarea cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant din localitatile in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile este mai mica de 6/1000 de locuitori a:
– simularilor examenelor nationale si a examenelor pentru anii terminali;
– evaluarilor nationale;
– orelor remediale pentru toate clasele.
Cand este obligatorie masca de protectie
Masca de protectie este obligatorie pentru elevii din invatamantul primar, gimnazial si liceal si pentru studenti si va fi purtata in salile de clasa, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor, atat in interior, cat si in exterior.
Nu in ultimul rand, la orele de specialitate din invatamantul vocational este obligatorie purtarea mastii de protectie, cu exceptia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. In acest caz este necesara asigurarea de spatii individuale pentru exersare.
De asemenea, masca de protectie nu este obligatorie in cazul prescolarilor, indiferent de varsta, precum si in timpul tuturor orelor de educatie fizica desfasurate in spatii exterioare.
Publicitate