Vitaminele din organism sunt necesare pentru bunastarea si functionarea normala a tuturor sistemelor corpului. El este capabil sa sintetizeze doar cateva dintre ele singur, iar majoritatea trebuie sa provina din mancare . De aceea, o alimentatie echilibrata si adecvata este atat de importanta.
Vitamina B12, cunoscuta sub numele de cianocobalamina, este solubila in apa. Este importanta pentru functionarea sistemului nervos si circulator, prezenta sa este necesara pentru formarea eritrocitelor, precum si sinteza ADN-ului .
Cantitati mici din aceasta vitamina sunt sintetizate de bacteriile din intestine. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acesteia intra in organism cu alimente: se gaseste in carne, peste, pasari de curte, oua , produse lactate.
O proprietate importanta a vitaminei B12 este capacitatea sa de a fi stocata in organism, acumulandu-se in ficat. Din acest motiv, nu este posibil imediat sa observati semne de deficit de vitamine. Corpul cheltuieste rezerve si, dupa epuizarea lor, incep sa apara primele semne ale lipsei de B12. Se estimeaza ca aportul mediu de vitamina B12 este suficient timp de trei pana la patru ani.
Lipsa vitaminei B12
Lipsa vitaminei B12 afecteaza procesul de hematopoieza. Se formeaza mai putine eritrocite, tesuturile sunt mai putin alimentate cu oxigen. Printre cele mai frecvente simptome ale deficitului de vitamina B12 se numara oboseala severa, slabiciunea si pielea palida. Aceste semne sunt tipice pentru anemii in general si pentru anemia cu deficit de B12 in special.
Un alt set de simptome care indica lipsa acestei vitamine este asociat cu afectarea sistemului nervos. Este frecvent la persoanele in varsta. Printre acestea – o scadere a sensibilitatii membrelor, furnicaturi in varfurile degetelor. Pot aparea ameteli si probleme de coordonare. Adesea, primul simptom este afectarea cognitiva: pierderea memoriei, concentratie scazuta.
Un alt simptom caracteristic este modificarile frecvente ale dispozitiei. Cu toate acestea, trebuie amintit ca aceasta nu este specifica doar pentru anemia cu deficit de B12, ci poate aparea si in alte patologii.
Merita sa ne amintim ca deficienta vitaminei B12 in organism poate fi asociata nu numai cu aportul insuficient al acestuia cu alimente. Un alt motiv este incalcarea absorbtiei sale in sistemul digestiv, in special la persoanele cu boli de stomac.
Diagnostic
Diagnosticul deficitului de B12 este dificil si, prin urmare, daca apar aceste simptome sau cea mai mica suspiciune a unei astfel de afectiuni, ar trebui sa consultati un medic pentru a afla cauzele bolii. Efectuarea unei analize pentru a determina nivelul de cianocobalamina din sange poate deveni una dintre etapele examinarii – rezultatele vor indica o posibila deficienta, care va ajuta la determinarea strategiei de tratament in viitor.
In majoritatea cazurilor, devine posibil sa se obtina o imbunatatire a starii si disparitia simptomelor dupa schimbarea dietei si prescrierea preparatelor de vitamina B12. Acestea ar trebui prescrise de un medic dupa stabilirea motivelor lipsei de vitamine; nu trebuie efectuata automedicatia.
Publicitate