Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea I

Bitcoin nu a fost doar un deschizator de drumuri care a introdus un val de criptomonede construite pe o retea descentralizata peer-to-peer, ci a devenit un standard clar pentru criptomonede. Domeniul criptomonedelor este in continua expansiune, iar un nou token digital poate aparea chiar maine.

In timp ce bitcoin-ul este privit ca fiind un pionier in lumea criptomonedelor, analistii adopta multe abordari pentru evaluarea diferitelor token-uri. De exemplu, analistii acorda o importanta mare clasamentului monedelor in ceea ce priveste capitalizarea pietei. Acest articol ia in considerare acest factor, dar exista si alte motive pentru care o criptomoneda poate sa fie inclusa intr-un top.

1. Ethereum (ETH)

Prima alternativa Bitcoin in aceasta lista, Ethereum, este o platforma software descentralizata care permite contracte inteligente si aplicatii descentralizate (DApps) sa fie construite si rulate fara nicio perioada de nefunctionare, frauda, control sau interferenta de la vreo parte terta. Aplicatiile de pe Ethereum sunt rulate pe token-ul sau criptografic specific platformei, Ether.

Ether este in prezent a doua cea mai mare moneda digitala dupa Bitcoin, desi diferenta dintre primul loc si al doilea este semnificativa, capacitatea de piata a Ether-ului este de aproximativ 1/10 fata de dimensiunea Bitcoin.

In urma atacului asupra DAO din 2016, Ethereum a fost impartit in: Ethereum (ETH) si Ethereum Classic (ETC). La data de 8 ianuarie 2021, Ethereum (ETH) avea o capitalizare de piata de circa 140 miliarde de dolari si o valoare maxima de circa 1273 dolari/ ETH.

2. Ripple (XRP)

Ripple este o retea globala de decontare in timp real, ce ofera plati internationale instantanee, sigure si cu costuri reduse. Lansat in anul 2012, Ripple “permite bancilor sa deconteze plati transfrontaliere in timp real, cu transparenta de la un capat la celalalt si cu costuri mai mici”. Ripple nu necesita minerit, toate token-urile XRP au fost “pre-minate” inainte de lansare, iar acest aspect inseamna ca exista doar introducere si eliminare de XRP din oferta de pe piata, conform ghidurilor retelei Ripple. Astfel, Ripple se diferentiaza de Bitcoin si de alte criptomonede, nefiind necesara exploatarea, fapt ce reduce utilizarea puterii de calcul si minimizeaza latenta retelei.

Citeste si articolul :   Ce este Bitcoin si cum functioneaza?

La data de 8 ianuarie 2021, Ripple avea o capitalizare de piata de circa 32 miliarde de dolari si o valoare maxima de circa 0,32 dolari / XRP.

3. Litecoin (LTC)

Lansat in anul 2011, a fost printre primele criptomonede care au pornit pe urmele Bitcoin-ului, Litecoin se bazeaza pe o retea globala de plati open-source care nu este controlata de nicio autoritate centrala si care foloseste “scrypt” ca dovada de lucru. Desi Litecoin este asemanator cu Bitcoin din mai multe puncte de vedere, Litecoin are o rata mai mare de generare a blocurilor, si prin urmare, ofera un timp mai rapid de confirmare a tranzactiilor.

In afara dezvoltatorilor, exista un numar tot mai mare de comercianti care accepta Litecoin.

La data de 8 ianuarie 2021, Litecoin avea o capitalizare de piata de aproximativ 11 miliarde de dolari si o valoare maxima de aproximativ 174 dolari / LTC.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.