3 produse apicole si beneficiile acestora

Albinele sunt creaturi uimitoare care sunt esentiale pentru mentinerea vietii pe Pamant, avand in vedere rolul lor important in polenizarea plantelor. In acest sens, afirmatia lui Albert Einstein este adesea citata: „Daca albinele dispar de pe fata pamantului, omenirea va exista nu mai mult de patru ani”.

Pe langa rolul lor in polenizare, albinele sunt, de asemenea, furnizori de mai multe alimente minunate. Nu este vorba doar de dulceata mierii , ci de beneficiile imense pentru sanatate ale polenului de albine, propolisului si laptisorului de matca. Din punct de vedere istoric, aceste produse apicole au fost foarte apreciate in industria alimentara ecologica, dar se pare ca multi comercianti cu amanuntul au uitat cat de valoroase sunt aceste produse apicole pentru imbunatatirea sanatatii.

Mai jos este o scurta descriere a acestor produse:

Polenul albinelor sunt celulele vegetale masculine cu rol in inmultirea plantelor.. Trecand de la floare la floare, albina fertilizeaza celula reproductiva feminina. Albinele contribuie la reproducerea a peste 80% din culturile, fructele, legumele si leguminoasele din lume. Polenul este colectat si transportat la stup, unde albinele ii adauga enzime si nectar. Este important de retinut ca pentru a colecta o lingurita de polen de albine, o albina trebuie sa lucreze opt ore pe zi timp de o luna.

Propolisul este o substanta rasinoasa colectata de albine de pe muguri   si scoarta copacilor, in special plopul si coniferele. Albinele folosesc propolis impreuna cu ceara de albine pentru a construi stupi. Propolisul are activitate antimicrobiana care ajuta la protejarea stupului de virusi, bacterii si alte organisme.

Publicitate

Laptisorul de matca este o substanta laptoasa groasa produsa de albinele lucratoare pentru hranirea albinei regine. Laptisorul de matca reprezinta hrana reginei stupului. Tot cu laptisor de matca sunt hranite si larvele, insa numai in primele trei zile de viata, ulterior hranindu-se cu miere si polen. Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale celor mai tinere albine, in zilele a sasea si a paisprezecea de viata, substanta cu care va fi hranita matca si puietul in primele trei stadii de dezvoltare larvara

Citeste si articolul :   Beneficiile muraturilor pentru organismul nostru

Valoare nutritionala

Polenul de albine este adesea denumit „cel mai perfect produs al naturii”. Este exceptional de bogata in proteine (de obicei 35-40% proteine totale), iar aceasta proteina este o proteina completa, deoarece contine toti cei opt aminoacizi esentiali. Se stie ca continutul de proteine din polenul albinelor este mai mare decat in orice alta sursa de origine animala, iar aproximativ jumatate din aceasta proteina este sub forma de aminoacizi liberi, care sunt gata de utilizare direct de catre organism. Polenul de albine contine, de asemenea, niveluri semnificative de vitamine B, vitamina C, caroten, minerale, ADN, ARN, numeroase  flavonoide si hormoni vegetali.

Propolisul si laptisorul de matca au proprietati nutritionale similare polenului, dar se caracterizeaza prin niveluri semnificativ mai ridicate de diversi compusi bioactivi. Laptisorul de matca contine aproximativ 12% proteine, 5-6% grasimi si 12-15% carbohidrati.

Aplicarea produselor apicole in practica medicala

Polen de albina

Alergii

Suport antioxidant

Nivel crescut de activitate

Simptomele menopauzei

Suport pentru chimioterapie si radioterapie

Propolis

Raceala

Infectii gastrointestinale

Consolidarea sistemului imunitar

Actiune antiinflamatoare locala

Infectii ale cailor respiratorii superioare

Citeste si articolul :   De ce sa bei apa cu turmeric dimineata: opt motive bune

Vaginita

Laptisor de matca

Colesterol ridicat

Articolul continuă după reclame

Nivel crescut de activitate

Polen

Lipsa cunostintelor despre polenul albinelor se datoreaza probabil lipsei de beneficii materiale care sa justifice investitia in astfel de cercetari. Rezultatele cercetarilor existente sunt limitate, dar impresionante. De exemplu, studiile pe animale arata ca polenul favorizeaza cresterea si dezvoltarea, creste fertilitatea, protejeaza impotriva radicalilor liberi si a daunelor oxidative, precum si a radiatiilor daunatoare si a efectelor toxice ale solventilor chimici.

Studiile dublu-orb la om au aratat, de asemenea, ca extractul de polen are un efect pozitiv semnificativ asupra simptomelor menopauzei (cefalee, incontinenta urinara, uscaciune vaginala, vitalitate scazuta).

Propolis

Principalul beneficiu al propolisului este intarirea sistemului imunitar si cresterea capacitatii de a rezista infectiilor. Propolisul are activitate antimicrobiana naturala care ajuta la protejarea stupului de virusi, bacterii si alte organisme. Propolisul a demonstrat activitate antimicrobiana semnificativa in studiile in vitro. Conform studiilor clinice preliminare, propolisul stimuleaza si sistemul imunitar. Studiile in vitro si pe animale au aratat, de asemenea, ca propolisul are mai multe proprietati antioxidante , de protectie hepatica, antiinflamatoare si anticanceroase.

Principalele beneficii ale propolisului sunt protejarea impotriva racelilor si scurtarea duratei racelilor. Un studiu clinic preliminar a aratat ca extractul de propolis a redus inflamatia cailor respiratorii superioare la copii. Intr-un studiu dublu-orb, cincizeci de pacienti cu raceala care au luat extract de propolis si-au eliminat simptomele mult mai repede decat grupul placebo.

Studiile preliminare au aratat ca proprietatile antimicrobiene ale propolisului contribuie, de asemenea, la protejarea impotriva infectiilor parazitare din tractul gastro-intestinal si a infectiilor vaginale .

Laptisor de matca

-regleaza tensiunea arteriala – laptisorul de matca actioneaza ca un vasodilatator, reducand presiunea exercitata asupra vaselor de sange si a inimii; contribuie astfel la prevenirea afectiunilor cardiace;

Citeste si articolul :   Cauze care cresc nivelul trigliceridelor si ce sa mananci pentru a-l scadea rapid

-echilibreaza nivelul colesterolului – un consum constant de laptisor de matca conduce la o scadere notabila a nivelului de colesterol rau (LDL), prevenind in felul acesta ateroscleroza si problemele de inima, precum atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale;

-sustine fertilitatea – laptisorul de matca consumat regulat ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi, precum si la mentinerea echilibrului hormonal la femei;

-ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si a diferitelor afectiuni ale pielii – utilizat atat pe cale orala, cat si topic, laptisorul de matca contribuie la vindecarea ranilor sau a diferitelor afectiuni inflamatorii ale pielii;

-reduce simptomele menopauzei – laptisorul de matca poate contribui la ameliorarea simptomelor menopauzei (provenite de la dezechilibrele hormonale), acestea manifestandu-se prin dureri de cap, dificultati in ceea ce priveste memoria si concentrarea, indispozitie, anxietate;

-sustine un sistem imunitar sanatos – laptisorul de matca contribuie la fortificarea sistemului imunitar al organismului si la prevenirea bolilor; de asemenea, are capacitatea de a apara organismul impotriva bolilor infectioase si a infectiilor cauzate de microbi;

Recomandari de dozare

Polen de albine: de obicei 1 pana la 3 linguri pe zi

Propolis: 100 – 500 mg de trei ori pe zi

Laptisor de matca: 50 – 250 mg de laptisor de matca de una pana la doua ori pe zi

Publicitate

Autor