Marea Neagra, cunoscuta si sub numele de Marea Euxine, este unul dintre corpurile majore de apa si o faimoasa mare interioara a lumii.
Aceasta mare marginala a Oceanului Atlantic, situata intre Europa de Est si Asia de Vest, a devenit legendara pentru o perioada lunga de timp.
A fost populara nu doar datorita numelui sau care denota o natura destul de inospitaliera, ci si datorita unui numar de caracteristici surprinzator de neobisnuite.
De mult timp, a fost numita o mare inospitaliera si lipsa de ospitalitate a acestui corp de apa a fost atribuita dificultatii de navigatie.
Publicitate
Marinarii antici considerau Marea Neagra ca un corp de apa dificil de navigat, deoarece tarmurile sale erau locuite de triburi salbatice.
In plus, natura anoxica a apei din Marea Neagra, datorita careia procesul de descompunere este lent in straturile de apa inferioare, a dus, de asemenea, la mai multe zvonuri infricosatoare, facand marea infama.
Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, imaginea Marii Negre, ca unul dintre cele mai dificile corpuri de apa de navigat, s-a schimbat. Fiind o bogata si frumoasa colectie de flora si fauna si mai mult de zece insule mici, Marea Neagră a devenit acum una dintre atractiile turistice populare ale lumii.
Numele: De ce se numeste Marea Neagră Marea Neagra?
Una dintre cele mai bune si mai putin cunoscute fapte este originea numelui sau, care ramane neclar. Exista diverse teorii cu privire la modul in care aceasta mare a ajuns să fie numita cu acest nume special.
Teoriile sugereaza ca, inainte de a fi numita Marea Neagra, corpul de apa a fost numit „marea inospitaliera”, mai ales datorita prezentei triburilor salbatice pe tarmurile sale.
Odata ce grecii si-au preluat tarmurile, numele a fost schimbat in „ospitalier”. Exista, de asemenea, referinte care spun ca marea a fost numita „Marea” pentru o perioada destul de lunga de timp.
Cu toate acestea, aceasta mare a primit multe nume de-a lungul secolelor de catre oameni diferiti, dar acest nume anume este cel mai faimos, despre care se crede ca a fost dat de turci in epoca medievala.
Documentele istorice sugereaza ca, in perioada Imperiului Otoman, Marea Neagra a fost numita precum Bahr-e Siyah sau Karadeniz, care inseamna „Marea Neagra” in turca otomana.
Exista mai multe ipoteze care sugereaza mai multe motive care stau la baza originii numelui Marii Negre. Potrivit unui argument, furtunile din timpul iernii fac ca apa din mare sa para neagra, determinandu-i pe marinari sa o numeasca Marea Neagra.
O alta teorie a sugerat ca obiectele care se ineaca in apa se acopera cu namol negru dupa o perioada de timp. Descoperirea unor astfel de obiecte peste mare ar fi putut deveni un motiv din spatele numelui sau.
Apa anoxica: Exista viata in Marea Neagra?
Unul dintre cele mai interesante fapte despre Marea Neagra este apa sa anoxica. Tocmai, exista o absenta semnificativa de oxigen in apa.
Marea Neagra se intampla sa fie cel mai mare corp de apa cu bazin meromictic, ceea ce inseamna ca miscarea apei intre straturile inferioare si superioare ale marii este un fenomen rar intalnit oriunde in lume.
Acest lucru face o diferenta considerabila de temperatura intre aceste straturi, impreuna cu straturile inferioare absolut lipsite de oxigen si, prin urmare, inactive.
Publicitate