Potrivit informatiilor, campania de vaccinare va incepe in Romania in data de 27 decembrie. Primii romani vaccinati vor face parte din corpul sanitar a zece spitale COVID-19.
„Romania este pregatita, in momentul de fata, pentru a incepe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a mentionat Valeriu Gheorghita.
A doua etapa de vaccinare va avea loc cel mai probabil in luna februarie.
Centrul national de depozitare a dozelor de vaccin va fi la Spitalul Cantacuzino
“In momentul de fata Institutul Cantacuzino este echipat corespunzator pentru a primi vaccinul. In momentul asta se pregatesc celelalte sase centre de stocare – inca de maine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achizitionate (…) Capacitatea de stocare este de un milion si jumatate de doze la Cantacuzino si inca 200.000 de doze la centrele regionale”, precizeaza presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea.
Medicul militar, Valeriu Gheorghita spune ca, pentru un grad de 60-70% din populatie, campania ar trebui sa dureze sase-sapte luni.
Gradul de acceptare a vaccinarii este de 70% la medici si de circa de 50% la asistentii medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.
Adeverinte pentru persoanele vaccinate anti COVID-19
Persoanele care vor fi vaccinate anti COVID-19 vor primi o adeverinta care va contine data vaccinarii, tipul vaccinului, seria si lotul, spune seful Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea, col. dr. Valeriu Gheorghita: “E ca un fel de bilet de iesire din spital”.
“Va fi un document medico-legal care va contine data vaccinarii, tipul vaccinului, seria si lotul. Adeverinta de vaccinare va fi emisa atat pe suport de hartie, in romana si engleza, inmanata la momentul vaccinarii sau in format electronic. Va fi ca un bilet de iesire din spital”, a mai spus presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea.
Persoanele nevacaccinate nu vor supuse unor conditionari sau restrictii.
Cum se pot programa cei care vor sa primeasca vaccinul anti-Covid
Persoanele care doresc sa fie vaccinate impotriva Covid-19 in a doua etapa vor putea face acest lucru prin telefon, mail, sau prin intermediul medicului de familie.
Persoanele care au un istoric de alergii severe sunt indemnate sa discute cu un medic inainte de vaccinare.
Totodata, persoanele care se vaccineaza nu vor fi scutite de la obligativitatea purtarii mastii in spatii publice.
Mai multe informatii referitoare la campania de vaccinare: vaccinare-covid.gov.ro
Publicitate