Intrebari si raspunsuri despre vise (A doua parte)

In prima parte a acestui articol am discutat despre primele trei intrebari legate de vise: “De ce visam?”, “Toata lumea viseaza?” si “De ce nu ne amintim visele?”.

In aceasta parte a doua a articolului vom discuta despre urmatoarele intrebari pe care le-am putea avea in ceea ce priveste procesul de visare.

4. Exista tipuri diferite de vise?

Nu toate visele sunt la fel, ci ele tin de varietatea experientelor noastre. Visele cuprind o gama larga de emotii si evenimente, astfel acestea pot sa fie amuzante, infricosatoare, triste sau pur si simplu ciudate. Visele in care zburam pot provoca euforie, visele in care suntem urmariti pot fi terifiante, iar visele in care nu suntem pregatiti pentru un examen sau pentru o confruntare pot fi stresante.

Publicitate

Exista mai multe tipuri de vise: visele recurente, visele umede, visele lucide.

Visele recurente pot avea un continut mai deranjant si mai amenintator decat visele obisnuite. Visele umede mai sunt numite si emisii nocturne, sunt insotite in mod obisnuit de un vis sexual si se pot intampla baietilor in timpul pubertatii. Visele lucide reprezinta o forma fascinanta de visare. In acest tip de vise, persoana care viseaza este constienta de faptul ca viseaza si deseori aceste persoane pot controla sau manipula desfasurea viselor.

Citeste si articolul :   Cum sa va masurati nivelul de oxigen din sange

5. Care sunt cele mai des intalnite vise?

Majoritatea informatiilor pe care le avem in ziua de astazi despre vise au fost colectate folosind rapoarte de vise si chestionare. Experientele legate de vise variaza mult, dar exista teme recurente care apar la multi oameni indiferent de varsta sau cultura. Acestea sunt: visele legate de scoala (invatare, sustinerea examenelor), visele in care suntem urmariti, visele sexuale, visele in care cadem, visele in care intarziem, visele in care zburam, visele in care suntem atacati, visele in care cineva decedat este viu sau cineva viu este decedat.

6. Cate aspecte din vise sunt legate de viata de zi cu zi?

Viata noastra influenteaza foarte mult visele pe care le avem. Un numar semnificativ al persoanelor care ne apar in vise sunt persoane pe care le cunoastem. Multe dintre visele noastre au continut autobiografic, adica reprezinta amintiri despre noi. De exemplu, femeile insarcinate viseaza mai mult lucruri legate de sarcina sau nastere, persoanele care lucreaza in centrele de batrani viseaza despre experiente de ingrijire, iar muzicienii viseaza de doua ori mai mult despre muzica decat celelalte persoane.

Citeste si articolul :   Stiai ca un mar pe zi tine doctorul la distanta

De asemenea, exista cercetari care se axeaza pe capacitatea de a visa dincolo de experientele din viata noastra de zi cu zi. De exemplu, persoanele nascute paralizate viseaza ca merg sau alearga la fel de des ca persoanele fara paralizie sau persoanele care s-au nascut surde sustin faptul ca deseori aud sunete in visele lor.

Experientele din viata cotidiana nu apar intotdeauna imediat in visele noastre, ci uneori pot aparea dupa cateva zile sau saptamani. Aceasta aparitie tardiva se numeste intarzierea viselor.

7. Poate oferi visarea o crestere a performantei?

Visele ne pot ajuta la rezolvarea problemelor si la dezvoltarea creativitatii. Exista un studiu care se axeaza pe visele muzicienilor care subliniaza nu doar faptul ca acestia viseaza frecvent despre muzica, ci si faptul ca aproape jumatate din muzica pe care si-au amintit-o era necunoscuta, noua, sugerand ca se poate compune in vise.

Persoanele care au vise lucide isi pot folosi visele in mod eficient pentru a rezolva problemele creative, astfel visele se dovedesc a fi un taram fertil in care putem influenta si imbunatati viata noastre cotidiana.

Citeste si articolul :   Cafeaua este excelenta pentru sanatatea ta: 5 motive dovedite stiintific pentru a bea cafea

Visele ne pot oferi informatii despre ce ne preocupa mintea si inima si ne pot modela sau arata cine suntem.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.