Restrictiile nu sunt placute, dar duc la domolirea epidemiei. O arata un studiu facut de Colegiul Imperial din Londra, care a stabilit ca numarul infectarilor a scazut, in medie, cu 30 la suta la nivel national, intre 13 si 24 noiembrie.
Conform studiului, cea mai mare scadere, de pana la 50 la suta, a fost observata acolo unde focarele de Covid-19 erau cele mai periculoase.
O suta de mii de oameni, cu simptome sau fara, au fost testati, pentru ca guvernul britanic sa poata trage o concluzie si sa stie ce masuri are de implementat de acum inainte.
„Pe masura ce vin date, speram si ne asteptam ca acest trend sa continue. Impreuna, am putut preveni ca Sistemul National de Sanatate sa fie coplesit. Dar pericolul nu a trecut. Daca ridicam restrictiile acum, riscam sa pierdem controlul asupra virusului din nou si sa pierdem tot ce am castigat cu greu, ceea ce ne va duce la un lockdown national de Anul Nou, cu toate daunele care decurg din asta”, a spus Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
Un nou sistem de restrictii intra in vigoare in Marea Britanie incepand de miercuri si cea mai pare parte e regatului va fi plasata in zone cu restrictii dure si foarte dure.
Si in Germania a scazut rata infectarii, dar cancelarul Anglea Merkel a rugat oamenii sa aiba rabdare si sa respecte restrictiile, pana cand va fi disponibil un vaccin.
„Astazi, patru saptamani mai tarziu, putem vedea ca aceste masuri au dus la reducerea transmiterii cu in jur de 40%. Cresterea exponentiala dramatica a fost oprita. Este imposibil sa ne imaginam unde am fi astazi, daca nu am fi avut vointa si puterea de a face acest efort national acum patru saptamani”, a spus Angela Merkel.
Si in Romania a inceput sa scada numarul de cazuri, presedintele spune ca gratie restrictiilor suplimentare, introduse acum o luna si jumatate si care s-au transformat in decizii de carantinare a unor zone unde rata infectarii a explodat.
„Putem sa observam in ultimele zile – cum am mai spus, dar acum devine din ce in ce mai evident – ca masurile de restrictie care au fost luate de Guvern si de autoritati incep sa dea primele rezultate. Numarul de infectari noi pe zi nu a mai crescut de cel putin doua saptamani, deci suntem pe un platou”, a spus Iohannis.
In Romania, in ultimele 24 de ore au fost raportate 3826 de cazuri noi de Covid-19, cea mai mica cifra din ultimele saptamani, dar s-au facut in ultimele 24 de ore si foarte putine teste, mai putin de 10 mii.
Publicitate