Turnul Eiffel, un reper parizian care este, de asemenea, o capodopera tehnologica in istoria constructiilor.
Turnul a fost conceput ca element central al Targului Mondial din Paris din 1889 si a fost menit sa comemoreze centenarul Revolutiei Franceze si sa prezinte priceperea mecanica moderna a Frantei pe o scena mondiala.
Nimic asemanator Turnului Eiffel nu fusese construit vreodata; era de doua ori mai inalt decat cupola Sfantului Petru din Roma sau Marea Piramida din Giza. Spre deosebire de astfel de monumente mai vechi, turnul a fost ridicat in doar aproximativ doi ani (1887–89), cu o forta de munca mica, la un cost mic.
Turnul in sine are o inaltime de 300 de metri. Se sprijina pe o baza inalta de 5 metri iar o antena de televiziune deasupra turnului ii confera o inaltime totala de 324 metri.Turnul Eiffel a fost cea mai inalta structura din lume pana la varful cladirii Chrysler din New York în 1929.
De la deschiderea sa in 1889, Turnul a primit peste 300 de milioane de oameni si inca intampina aproape sapte milioane de vizitatori pe an.
Cand Gustave Eiffel si-a proiectat turnul omonim, a inclus in mod inteligent un apartament privat pentru el insusi, unde a gazduit oaspeti celebri, precum Thomas Edison. Apartamentul este acum deschis publicului.
Turnul a fost construit cu intentia de a arata priceperea industriala a Frantei in timpul Targului Mondial, dar planul era sa-l darame dupa 20 de ani. Eiffel pusese in mod inteligent o antena radio si un transmitator de telegraf fara fir in Turn, iar guvernul a decis in cele din urma ca este prea util pentru demolare.
La fiecare sapte ani, aproximativ 60 de tone de vopsea sunt aplicate pe turn. Nu numai ca mentine asa-numita Doamna de fier (La dame de fer) aratand bine, dar ajuta ca fierul sa nu rugineasca.
Publicitate