Raed Arafat, apel catre populatie: Nu mai cumparati orice gel dezinfectant! Trebuie sa aiba acest ingredient pentru a fi eficient in fata coronavirusului.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat spune ca gelurile dezinfectante din comert pot distruge coronavirusul Covid-19.

„Spalatul pe maini 20 de secunde cel putin, dupa care daca vrei sa pui si solutie pe baza de alcool este foarte bine. (…) Daca sunt pe baza de alcool si daca le folosim, da, omoara coronavirusul, pentru ca el este ucis de solutii pe baza de alcool si de solutii pe baza de clor. Solutiile din piata pentru dezinsectia mainilor sunt, de regula, pe baza de alcool”, a spus Raed Arafat, la Marius Tuca Show, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat a adaugat ca mastile facute dintr-un servetel de hartie nu sunt la fel de eficiente precum cele profesionale pentru a preveni coronavirusul.

„Masca are rolul de a-i proteja pe ceilalti, daca persoana este bolnava. Pe linia medicala, mastile pe care le folosim au un nivel de protectie mai ridicata”, a mai spus Arafat.

Publicitate

Cele 10 sfaturi ale Ministerului Sanatatii, pentru a ne feri de coronavirus
Ministerul Sanatatii a publicat, pe site-ul institutiei, o lista cu 10 sfaturi principale care trebuie urmate de cetatenii romani, pentru a se feri de infectia cu noul coronavirus (Covid-19).

1. Spalati-va mainile de multe ori

„Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii. „Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.”

2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Citeste si articolul :   Codin Maticiuc, revoltat dupa ce a fost depistat cu COVID: "Suntem noi mai catolici decat Papa?"

„Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata”, se arata in comunicatul Minsterului Sanatatii.

3. Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile

„Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandindu-se in tot corpul”.

4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

„Daca aveti infectie respiratorie acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel, de preferat, de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca, in momentul in care tusiti, va acoperiti gura cu mainile, puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact”.

5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul

„Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor, nu impotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

„Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanti ce contin clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande”.

Citeste si articolul :   Biserica de piatra din Densus - cea mai veche biserica din Romania

Conform unei grafici realizate de Guvernul Romaniei, momentan, „nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019-nCov poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult”.

7. Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave

„Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus (o calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii)”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

De asemenea, utilizarea mastii de protectie „ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde”, se arata in comunicatul ministerului, care mai precizeaza ca „nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta”.

8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

„Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19)”, se arata in comunicat.

Citeste si articolul :   Kira Hagi, poza emotionanta. De ce a ales fiica lui Gheorghe Hagi sa-si tatueze o cruce in frunte: "Nu poate fi rapita"

9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa, de cel putin 14 zile

„Perioada de incubatie a noului coronavirus este cuprinsa intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China, sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile, sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa, de mai putin 14 zile, si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare”, este sfatul celor din Ministerul Sanatatii.

Persoana aflata in aceasta situatie va trebui sa poarte masca de protectie, sa foloseasca servetele de unica folosinta si sa se spele bine pe maini.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.