21 de reactii frecvente la trauma (partea a doua)

Este utila cunoasterea reactiilor frecvente, deoarece, dupa o situatie traumatica, persoanele se pot simti ca si cand sunt ingropate in probleme, iar recunoasterea acestora ca fiind legate de trauma le poate face mai usor de gestionat.

Schimbari in modul de a percepe lumea, dar si propria persoana

11. Dificultate in a avea incredere. Daca trauma se refera la un atac sau un abuz, persoanele traumatizate vor avea dificultati in a se mai increde in alti oameni. Acestea pot incepe sa fie suspicioase pe oricine si pot ajunge sa ridice “ziduri” pentru a se proteja de altii.

12. Parerea ca lumea este un loc periculos. Imediat dupa o trauma, mintea tinde sa priveasca lumea inconjuratoare ca pe un loc amenintator. Dar cu timpul perceptia asupra lumii se muta undeva la miijloc, recunoscand ca lumea poate fi uneori un loc periculos, dar in restul timpului nu prezinta o amenintare.

Publicitate

13. Blamarea propriei persoane. Mintea cauta constant moduri prin care trauma ar fi putut sa fie evitata, dand vina pe propria persoana pentru eveniment. “Nu trebuia sa fiu acolo in momentul ala”, “De ce nu am avut mai multa grija?”, “De ce nu am plecat din casa cu 5 minute mai devreme?”.

Citeste si articolul :   Cinci proprietati utile ale kefirului despre care s-ar putea sa nu stiti

14. Gestionarea diferita a traumei. Multi dintre oamenii care au trecut printr-o trauma se gandesc la ce ar fi trebuit sa faca, cum ar fi putut avea un alt raspuns la trauma, cum ar fi putut sa abordeze diferit situatia. Poate ar fi existat o reactie mai buna, dar viata este traita in timp real si nu mereu exista timp pentru a analiza evenimentul si pentru a pregati un raspuns potrivit situatiei.

15. Perceperea ca fiind incapabil sau neadecvat. Este des intalnit ca oamenii care au trait un eveniment traumatizat sa se simta mai slabi, mai nepotriviti, mai nepriceputi, mai fara putere. Deseori acestia sunt mai critici cu propria persoana decat este nevoie sa fie.

16. Criticarea reactiilor la trauma. Pe langa faptul ca oamenii sunt suparati ca au ajuns in acea situatie traumatizanta, deseori acestia tind sa se supere pe ei ca sunt necajiti si afectati ulterior.

Sistem nervos hiperactiv

17. Statul permanent in garda. Cand sistemul nervos a trecut printr-un soc nu se linisteste imediat dupa eveniment, ci ramane in alerta pentru eventualitatea in care pericolul inca exista. Atunci cand oamenii au suferit deja, acestia nu vor sa fie prinsi nepregatiti si sa sufere iar, astfel ramanand constant in garda.

Citeste si articolul :   Cinci motive bune pentru a iubi si mai mult pepenele

18. Vizualizarea unui pericol in orice. Atunci cand sistemul nervos s-a obisnuit cu starea de alerta, acesta va fi setat pentru a detecta orice posibil pericol, ceea ce inseamna ca va transmite o multitudine de alarme false.

19. Tresarirea apare cu usurinta. Un sistem nervos care este blocat temporar intr-o stare de alerta va fi usor de speriat (chiar si din lucruri banale cum ar fi o usa care se tranteste). Este posibil ca persoana care trece prin asa ceva sa se simta mai agitata decat de obicei si sa necesite mai mult timp pentru a reveni la normal.

20. Dificultati de somn. Somnul reprezinta o stare de vulnerabilitate, iar atunci cand creierul si corpul sunt stresate, este posibil ca odihna sa fie afectata. De asemenea, si cosmarurile pot afecta somnul, iar acest lucru ii face pe oameni sa fie reticenti in ceea ce priveste mersul la culcare.

21. Pierderea interesului pentru viata sexuala. La fel ca in cazul somnului, creierul poate sa fie inclinat sa evite activitatea sexuala. In special, daca trauma a fost de natura sexuala, aceasta activitate poate declansa amintiri dureroase. Chiar si daca trauma nu a fost de natura sexuala, este posibil ca interesul pentru viata sexuala sa scada in perioada de recuperare in urma unei traume.

Citeste si articolul :   Consuma aceste noua alimente pentru a ramane hidratat

Desi aceste reactii sunt des intalnite, acest lucru nu inseamna ca toata lumea reactioneaza la fel si este important sa ne dam sansa sa reactionam in propriul mod. De asemenea, daca aveti dificultati in recuperarea dupa o situatie traumatizanta, nu trebuie sa ezitati sa apelati la ajutor profesional.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.