21 de reactii frecvente la trauma (partea intai)

La un moment dat, aproape orice persoana va trece printr-un eveniment dificil, terifiant. Fie ca este vorba de un accident de masina, un dezastru natural, o urgenta medicala sau un traumatism provocat de alta persoana (atac, abuz, jaf), majoritatea oamenilor traiesc un astfel de eveniment. Dar trauma poate aparea si daca nu trecem noi insine printr-o astfel de situatie, ci daca vedem o alta persoana care traieste un eveniment traumatizant. Oricare ar fi sursa traumelor, acestea isi lasa amprenta asupra noastra.

Chiar daca persoanele dezvolta sau nu tulburare de stres post-traumatic, exista o serie de reactii des intalnite in randul celor care au suferit o trauma.

Retrairea traumei

1. Redarea continua a amintirilor. Pentru multe persoane mintea pare ca revine mereu la amintirile suparatoare, reluand constant sirul amintirilor de la capat. Acestia se simt ca si cand creierul lor incearca sa caute un sens pentru experienta prin care au trecut sau incearca sa gaseasca moduri in care ar fi reactionat diferit.

Publicitate

2. Cosmarurile. Este des intalnit ca persoanele care au trecut printr-o trauma sa experimenteze cosmaruri care le afecteaza somnul. Sistemul nervos a suferit un soc, motiv pentru care, chiar si in orele de somn, creierul continua sa proceseze evenimentul.

Citeste si articolul :   Neurochirurgul Vlad Ciurea avertizeaza: "Va sfatuiesc sa renuntati la acele combinatii"

3. Retrairi scurte. Acestea apar atunci cand memoria legata de trauma este stimulata (apar elemente pe care le corelam cu trauma traita), facand persoana sa se simta ca si cand traieste trauma din nou. Aceste scurte retrairi afecteaza pentru ca readuc la suprafata un val de emotii si amintiri intense.

Reactii emotionale

4. Teama si anxietate. Este normal ca dupa un eveniment traumatizant sa apara frica, iar acest lucru este un semn ca sistemul nervos functioneaza asa cum trebuie. Teama ce apare dupa trairea unei situatii dificile poate sa fie la fel de neplacuta sau chiar mai puternica decat emotiile din momentul traumei. Dar aceste emotii scad de-a lungul timpului.

5. Furia. Aceasta poate sa apara fata de o persoana sau de o situatie care au contribuit la trauma. Se poate ca indivizii sa manifeste furie fata de propria persoana si sa se invinuiasca pentru ceea ce s-a intamplat.

6. Tristete. Deseori, persoanele care au trecut printr-o trauma se simt triste si plang. Plansul poate sa fie o modalitate prin care sistemul nervos se calmeaza dupa o situatie agitata, iar tristetea poate aparea din cauza faptului ca persoana se simte coplesita intr-o lume pe care o percepe ca fiind amenintatoare.

Citeste si articolul :   Alimente vegetale bogate in calciu

7. Vina. Daca trauma are legatura cu o persoana apropiata, oamenii au tendinta sa se invinuiasca ca nu au reusit sa previna situatia sau evenimentul. De asemenea, persoanele se pot invinui si din cauza ca aceste considera ca au cauzat cumva evenimentul, simtindu-se responsabili.

8. Senzatia de amorteala. Cateodata, in locul trairilor puternice in urma unei traume, oamenii se inchid in ei emotional si se comporta ca si cand nu simt nimic. Aceasta inghetare a simturilor poate sa fie o protectie pe care mintea si corpul o folosesc pentru a face fata emotiilor coplesitoare.

Evitarea elementelor legate de trauma

9. Incercarea de a nu se gandi la eveniment. Dat fiind faptul ca amintirile legate de trauma nu sunt unele placute, este normal ca oamenii sa incerce sa evite gandurile legate de situatia traumatizanta. Dar cu timpul, majoritatea oamenilor retraiesc mai putin dramatic amintirile legate de trauma.

10. Evitarea oricaror lucruri legate de eveniment. Cateodata persoanele care au trecut prin evenimente traumatizante ajung sa evite oameni, locuri, obiecte sau orice lucruri legate de trauma pentru ca acestea declanseaza amintiri dureroase.

Citeste si articolul :   Alternative cu care se poate inlocui sarea din mancare

In partea a doua a acestui articol vom prezenta urmatoarele 11 reactii frecvente care apar in urma traumelor.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.