8 lucruri uimitoare pe care le face corpul tau in timp ce dormi

Stim cu totii ca somnul este esential pentru sanatatea generala.Si nu este vorba doar de odihna. In timpul somnului, corpul indeplineste multe sarcini, fara de care munca sa este pur si simplu de neconceput.

Iata 8 lucruri care ti se intampla in fiecare seara:

1. Munca creierului este continua.

Exista mai multe faze ale somnului, rapide si profunde, prin care trecem in fiecare noapte. Iar creierul functioneaza in tot acest timp, trimitand semnale catre muschi.

2. Gestionarea memoriei.

In timpul somnului , creierul devine mai activ, sortand amintirile si procesand informatii in timpul zilei. Globii oculari umani se misca chiar in timpul acestei faze de somn.

Publicitate

In acest moment este posibil sa aveti vise cu o solutie la problema la care v-ati gandit in timpul zilei.

3. Muschii “ ingheata”.

Majoritatea oamenilor adorm si se trezesc in aceeasi pozitie. In timpul somnului, muschii corpului sunt practic paralizati. Cortexul cerebral, care controleaza muschii,

Citeste si articolul :   Motive surprinzatoare pentru a dormi mai mult

„se opreste”, astfel incat sa nu va raniti accidental.

4. Activati  imunitatea

Somnul este o parte vitala a mentinerii sistemului imunitar. In timpul somnului, sistemul imunitar combate infectiile prin eliberarea de citokine, proteine speciale.

Studiile au aratat ca persoanele care dorm putin in mod constant sunt mai susceptibile la boli si infectii.

5. Relaxarea sistemului nervos.

Cand dormi, sistemul nervos simpatic se relaxeaza. Ca urmare, tensiunea arteriala scade, respiratia incetineste si temperatura corpului scade. Atinge punctul sau cel mai scazut cu cateva ore inainte de a se trezi.

6. Se elibereaza substante care regleaza starea de spirit.

Neurotransmitatorii sunt molecule care permit creierului sa transmita mesaje intre neuroni. Cand nivelurile neurotransmitatorilor sunt dezechilibrate, creierul nu functioneaza bine.

Somnul sanatos asigura niveluri stabile de neurotransmitatori pentru a va mentine creierul in lucru.

7. Protejarea pielii.

Multe celule ale pielii au ritmuri circadiene. Lipsa somnului poate duce la afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazis, acnee si rozacee.

Citeste si articolul :   Ce se va intampla cu corpul daca mananci morcovi in fiecare zi

Chiar si o noapte fara somn reduce nivelul elasticitatii pielii. Cercetarile arata, de asemenea, ca somnul putin creste imbatranirea pielii.

8. Producerea de hormoni.

Cand dormi, glanda pineala secreta melatonina, un hormon important pentru controlul somnului si bioritmului. In acelasi timp, scade nivelul cortizolului, principalul hormon al stresului secretat de glandele suprarenale.

Corpul produce, de asemenea, un hormon antidiuretic care suprima dorinta de a merge la toaleta noaptea.

Publicitate

Autor