Partenerul tau e dependent de jocurile de noroc? Comportamentul potrivit pe care trebuie sa-l adopti atunci cand vrei sa-ti salvezi relatia

Daca partenerul de viata este intr-adevar dependent de jocurile de noroc, trebuie sa intelegeti prin ce trece acesta, in special pentru a nu-i dauna mai mult celui ce are nevoie de ajutor, si voua in consecinta, prin a perpetua aceleasi ciclu vicios de viata. Este un proces lung si dureros prin care treceti, si necesita o schimbare din partea amandorura.

Primul pas recomandat de specialisti este sa identificati clar daca este o dependenta sau doar un obicei pe care pur si simplu dar nu-l agreati dumneavoastra.

Dependenta mentala este atunci cand utilizarea unei substante este un raspuns conditionat la un eveniment sau sentiment. Acestea sunt cunoscute ca „declansatoare”. Acesti factori declansatori modifica biochimic creierul unei persoane care influenteaza puternic comportamentul de dependenta. Declansatorii pot fi raspunsuri emotionale la evenimente, anumiti oameni, locuri sau orice altceva asociat unei persoane cu utilizarea unei substante.

Simptomele declansatorilor pot include:

Publicitate

⦁ Durere in zona stomacului

⦁ Dorinta intensa sau nevoia de a consuma droguri, alcool sau de a va juca.

⦁ Nervozitate sau anxietate

Cand simptomele dependentei mentale si fizice sunt evidente, este de obicei prezenta o dependenta, si nu doar un simplu obicei. Cu toate acestea, principala caracteristica care distinge un obicei de dependenta este combinatia dependentei mentale si fizice cu un comportament incontrolabil in obtinerea si utilizarea unei substante.

Cand pokerul online inceteaza sa mai fie un joc si se transforma intr-un obicei compulsiv, acesta poate duce la dependenta la fel de puternica precum alcoolul sau drogurile. Castigarea ofera dependentilor de poker o graba, forma lor de a deveni „mare”. Se simt obligati sa raspunda la fiecare pierdere cu o victorie si sa urmareasca fiecare victorie cu o alta victorie, straduindu-se intotdeauna sa obtina un nivel superior si o afirmare a abilitatilor lor.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru a gestiona anxietatea si stresul

Timpul petrecut departe de mediul de poker online poate fi chinuitor. Dependentul trebuie sa revina constant pe ecran pentru a obtine urmatoarea „remediere”. Pe masura ce liniile dintre realitatea virtuala si viata reala se estompeaza, jocul preia complet, anuland toate termenele, angajamentele si limitele.

Printre efectele secundare ale dependentelor de poker online se enumera incapacitatea de a manca si trairea intr-o neliniste constanta. Se pare ca pokerul poate provoca stres foarte rau in viata ta si te poate face sa-ti pierzi pofta de mancare.

Cei ce sufera de orice tip de dependenta au constant ganduri de a face ceva constructiv, dar acesta nu face decat sa inrautateasca lucrurile si persoana ajunge astfel, sa joace si mai mult poker. Uneori devine atat de rau incat este atat de adanc in joc incat singurul lucru la care se poate gandi este de a se juca mai mult.

Este imposibil sa poarte o conversatie completa cu cineva dupa sau chiar inainte de o sesiune de poker. S-ar putea sa uite ca incercati sa vorbiti vreodata cu un jucator de poker online in timpul unei sesiuni. Ai putea vorbi direct cu ei si probabil ca nici macar nu stiu ca existi. Nu ca nu le pasa, doar ca sunt dependenti.

Timpul pentru ei se scurge fara masura, pot trece 12 ore jucand poker si ar mai putea inca 12 ore daca nu ar fi nevoit sa mearga la serviciu sau daca corpul lor nu ar ceda.

Citeste si articolul :   Sa fii singur este mai bine decat cu cineva care nu te merita

Jucatorii de poker traiesc intr-adevar intr-o lume cu totul diferita. Ei vad lumea diferita de a altora. Chiar si atunci cand nu joaca poker, cu siguranta se gandesc la asta. Numerele le trec prin minte chiar si in timp ce dorm. Bataile din trecut ii bantuie pe masura ce se intreaba ce ar fi putut face diferit.

Un lucru cu care sunt blestemati jucatorii de poker este ca isi amintesc toate mainile rele, spre deosebire de cele bune. De cate ori ai reluat o mana castigatoare buna? Probabil ca nu de atatea ori cat ti-ai rasfatat acele numeroase batai proaste din cap. Este un ciclu, un drog si o dependenta care poate fi alimentat doar de victorii si pierderi mai mari.

Iar urmarile unei nopti lungi de poker se pot simti mai rau decat o adevarata mahmureala beata.

Pentru un diagnostic al dependentei de jocuri de noroc, specialisti afirma ca o persoana trebuie sa arate sau sa experimenteze cel putin patru dintre urmatoarele, in ultimele 12 luni:

⦁ Pariuri cu sume crescande de bani pentru a se simti entuziasmati
⦁ Neliniste sau iritabilitate atunci cand se incearca oprirea jocurilor de noroc

⦁ Incercari repetate nereusite de a opri, controla sau reduce jocurile de noroc
⦁ Jocuri de noroc atunci cand se simte trist, stresat.

⦁ Revenind la jocurile de noroc din nou chiar si dupa pierderea de bani
⦁ Minciuna pentru a ascunde activitatile de jocuri de noroc

⦁ Se confrunta cu probleme de relatie sau de munca din cauza jocurilor de noroc
⦁ Imprumuturi pentru bani de cheltuit pe jocuri de noroc.

Citeste si articolul :   Esti timid sau introvertit - stiinta spune ca aceasta este diferenta dintre ele

Cunoscand toate aceste aspecte prin care un dependent trece, puteti evalua situatia si aplica o combinatie de metode ajutatoare, cum ar fi:

Terapia: atunci cand persoana in cauza, este pregatita de o schimbare si  cauta ajutor. Ar putea incerca terapia comportamentala sau terapia comportamentala cognitiva (TCC). Terapia comportamentala ajuta o persoana sa reduca nevoia de a juca, la schimbarea modului in care individul se simte si se gandeste la jocuri de noroc.

Tratament medicamentos: stabilizatorii de dispozitie si antidepresivele pot ajuta la reducerea simptomelor si a bolilor care apar uneori cu dependenta de jocuri de noroc. Unele antidepresive pot reduce si nevoia de joc.

Grupurile de auto-ajutor: Unii considera ca este util sa vorbeasca cu altii intr-o situatie similara.

Sprijinul vostru: nu asteptati ca partenerul sa se schimbe de la sine, dintr-o data si in primul rand aveti grija de dumneavoastra emotional. Nu puteti ajuta o persoana cu dependenta daca simtiti numai frustrare, nefericire, si dezamagire. Ei au nevoie de o stanca si de incredere tocmai atunci cand ei se simt fara nici o speranta. Recunoasteti calitatile bune ale persoanei si evitati excluderea

acesteia din viata de familie.
Ramaneti linistiti atunci cand discutati cu individul despre jocuri de noroc si abtineti-va de la predicare, prelegeri sau manii. Fii deschis cu privire la problema, inclusiv cu copiii.
Stabiliti limite in ceea ce priveste finantele familiei si evitati sa achitati datoriile individuale ale jocurilor de noroc.

Publicitate

Autor