Patriarhul Daniel a tinut sa spuna, miercuri, facand referire la hotararea autoritatilor de a interzice prezenta credinciosilor din afara Iasului la sarbatoarea Sfintei Parascheva, ca ”s-a intamplat ceva nemaiintalnit in istorie”.
”Au fost opriti sa vina la sarbatoarea ei credinciosii care nu locuiesc in municipiul Iasi. Cu alte cuvinte, li se da dreptul, sau se da voie sa se inchine doar iesenilor la racla sfintei, nu si credinciosilor din tara”, a spus Patriarhul Daniel la Sfanta Liturghie oficiata la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Resedintei Patriarhale.
„Sfanta Cuvioasa Parascheva, praznuita cu o anumita tristete”
Patriarhul a mai declarat ca in acest an „Sfanta Cuvioasa Parascheva este praznuita cu o anumita tristete, pentru ca nu toti credinciosii din tara care ar fi dorit sa fie la Iasi au aceasta posibilitate”.
Publicitate
De asemenea, Preafericitul Daniel i-a indemnat pe credinciosi sa se roage si mai mult.
”Tocmai pentru ca exista aceasta restrictie, trebuie sa intensificam rugaciunile noastre catre Sfanta Cuvioasa Parascheva, sa ne ajute, sa ne izbaveasca de molima aceasta, de pandemie, si sa ne daruiasca bucuria de a retrai sarbatoarea pomenirii ei in toata frumusetea si plinatatea ei”, a fost indemnul Parintelui Patriarh Daniel.
Sfanta Parascheva este ocrotitoarea pelerinilor
Moastele sfintei au stat doua secole in patria ei, Epivata Traciei (langa Constantinopol), 160 de ani la Tarnovo, in Bulgaria, 120 de ani la Belgrad, in Serbia si 125 de ani la Constantinopol.
Sfanta Parascheva, “indreptatoarea judecatorilor nedrepti”, “ajutatoarea celor sarmani, bolnavi, fara ajutor”, sarbatorita pe 14 octombrie, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei.
Publicitate