VIDEO Patriarhul Daniel: “Biserica sufera mult deoarece slujitorii ei nu se pot ruga impreuna in acelasi lacas de cult cu credinciosii”

„Biserica sufera mult deoarece slujitorii ei nu se pot ruga impreuna in acelasi lacas de cult cu credinciosii”, afirma Patriarhul Daniel intr-un mesaj transmis de Pasti.

El spune ca in aceasta vreme de pandemie cu noul coronavirus, cand autoritatile sunt nevoite sa ia masuri de oprire a raspandirii bolii, „casele credinciosilor devin paraclise, care, prin rugaciune, tin legatura cu bisericile”.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj video de Pasti in care le transmite oamenilor „sa ramana in comuniune de rugaciune”.

„Anul acesta serbam Sfintele Pasti intr-o vreme de tristete, intr-o vreme de pandemie, care raspandeste oamenilor teama, teama de imbolnavire si de moarte, iar autoritatile de stat sunt nevoite sa ia masuri de oprire a raspandirii bolii.

Publicitate

In acest context, Biserica sufera mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga impreuna in aceeasi biserica, in acelasi locas de cult cu credinciosii. In acest sens, casele credinciosilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugaciune, tin legatura cu bisericile din parohii, marturisind credinta comuna in Hristos cel rastignit si inviat”, mai spune Patriarhul Daniel.

Citeste si articolul :   Gabriela Firea, adevarul despre Podul Ciurel

Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc duminica Invierea Domnului – Pastele, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, iar slujbele vor fi oficiate fara enoriasi, in conditiile restrictiilor impuse de decretarea starii de urgenta din cauza COVID-19.

Marcel Vela Vela a anuntat marti seara ca, potrivit unui acord MAI-BOR, romanii vor putea merge la biserica vineri si sambata pentru a primi „painea binecuvantata”, in timp ce lumina de Inviere va fi distribuita oamenilor de catre politisti, jandarmi si voluntari.

Decizia a starnit controverse in spatiul public, iar miercuri presedintele a cerut Guvernului sa revina asupra acordului, spunand ca nu este momentul pentru relaxare in acest moment, scrie stiritv.ro

Cateva ore mai tarziu, Marcel Vela a anuntat ca acordul incheiat de Ministerul de Interne cu Biserica Ortodoxa a fost modificat, astfel ca oamenii nu vor putea lua parte la slujbe nici in incinta, nici in afara bisericilor, painea sfintita va fi impartita de voluntari ai bisericii, ci nu de politisti, asa cum era initial, in timp ce Lumina va fi distribuita in noaptea de Inviere tot de clerici si voluntari „in pragul casei sau la fereastra, fara ca oamenii sa iasa in strada”.

Citeste si articolul :   Pensiile se dau in plic, iar postasii vor fi echipati cu masti de protectie si manusi

Noile prevederi ale acordului MAI-BOR sunt ca slujbele de Paste se vor desfasura fara participarea credinciosilor, asa cum prevad ordonantele militare, iar painea sfintita (Pastile) si Lumina sfanta vor fi distribuite la locuintele oamenilor de catre clerici si voluntarii din parohii, in zilele de vineri si sambata si in prima zi de Paste, la solicitarea credinciosilor.

Practic, clericii din fiecare parohie, insotiti de pana la 5 voluntari, vor merge din casa in casa pentru a imparti painea sfintita si Lumina, in noaptea de Inviere. Singura modificare fata de acordul initial cu BOR este ca in aceasta misiune nu mai sunt angrenati politistii.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.