10 semne comune ale menopauzei

Menopauza este un proces biologic natural si, desi pune capat fertilitatii, femeile pot ramane sanatoase, vitale si cu o viata sexuala activa. Chiar si asa, simptomele fizice, cum ar fi bufeurile si simptomele emotionale ale menopauzei, va pot perturba somnul, va pot reduce energia sau, pentru unele femei, pot declansa anxietate sau sentimente de tristete si pierdere.

Simptomele menopauzei includ:

– absenta menstruatiei timp de 12 luni

– bufeuri

Publicitate

– tranpiratie pe timpul noptii

– schimbari de dispozitie si iritabilitate

– probleme cu somnul

– modificari cognitive (dificultati in amintirea numelor, directiilor, pierderea concentrarii )

– uscaciune vaginala

– prurit vaginal / vulvar

– mancarime generalizata

– pierderea de masa osoasa (osteoporoza)

Odata ce menstruatia s-a oprit oficial, nivelul de estrogen din corpul tau va scadea treptat; de asemenea, nu vei mai produce un alt hormon feminin numit progesteron.

Un alt semn fizic al menopauzei este pierderea osoasa (aproximativ 20% din masa osoasa poate fi pierduta in primii cinci ani de menopauza). Si, desi bufeurile se diminueaza de obicei, unele femei experimenteaza bufeuri pentru tot restul vietii.

Citeste si articolul :   Trucul genial de a pastra verdeturile de 5 ori mai mult la frigider

Daca ai aceste simptome, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa programezi o intalnire cu specalistul tau. Deoarece terapia cu estrogen poate ajuta la problemele cardiovasculare care apar la menopauza, se recomanda ca terapia cu estrogen sa inceapa in termen de cinci ani de la ultima menstruatie.

Terapia de substitutie hormonala este sigura?

O intrebare obisnuita este daca terapia hormonala este sigura si daca poate provoca cancer. Terapia de inlocuire a hormonilor poate creste riscul de cancer dependent de estrogen. Este important sa te consulti cu specialistul tau, astfel incat acesta sa poata face un istoric detaliat si sa te ajute sa determini riscul si daca estrogenul este sigur pentru tine. Exista alternative, cum ar fi cremele hormonale, etc. Exista acum mai multe optiuni pe piata decat altadata. Toata lumea este diferita si specialistul tau te poate indruma in acest proces.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.