O cantitate de 1,5 tone de deseuri a fost colectata de pe malurile raului Olt si din apa de voluntari ecologisti in cadrul unei actiuni de ecologizare.
Reprezentantii Asociatiei Act for Tommorow arata ca la ecologizare au participat 75 de voluntari din judetele Valcea, Sibiu si Arges care au curatat deseurile din zona Defileului Oltului.
”In total peste 200 de saci, insumand 1.500 kg de deseuri, au fost stransi in 5 ore, atat de pe malurile raului Olt, cat si de pe apele acestuia. Voluntarii au intervenit cu peste 20 barci pneumatice si caiace in o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deseuri de pe raul Olt, unde covoare de PET-uri si alte deseuri plutesc pe luciul apei”, au explicat ecologistii.
Potrivit acestora, situatia intalnita in zona Defileul Oltului este ”revoltatoare”,
Publicitate
Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate si curatate mormane cu deseuri abandonate de turisti sau pescari, dar si aduse de apa.
Ecologistii sustin ca apele Romaniei si malurile acestora nu ar trebui sa arate ca niste gropi de gunoi si cer masuri urgente din partea autoritatilor publice locale si centrale, pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deseurile care sufoca apele Romaniei.
”Facem apel la autoritatile publice locale si centrale sa trateze problema poluarii cu deseuri a apelor cu prioritate si sa adopte masuri in consecinta. Pentru a rezolva aceasta problema unul dintre principalii pasi care trebuie facuti este ca autoritatile publice locale sa implementeze de urgenta cadrul legal privind asigurarea infrastructurii de colectare separata la nivelul localitatilor, atat in mediul urban, cat si rural, precum si realizarea de campanii de educare in randul cetatenilor, pentru a preveni poluarea cu deseuri”, au mai aratat reprezentantii Act for Tommorow.
De asemenea, la nivelul institutiilor centrale se impune crearea unui grup de lucru care sa reuneasca atat reprezentanti ai institutiilor publice, ai mediului privat, cat si ai societatii civile, pentru identificarea celor mai bune solutii in vederea rezolvarii problemei.
”Deseurile abandonate in ape pun in pericol vietile pestilor care inoata in rauri, dar si sanatatea noastra. Ele rezista mult dupa moartea animalelor acvatice si chiar si a omului. O doza de aluminiu traieste 200 de ani in natura, un PET neridicat de pe apa sau mal rezista 450 de ani, o punga de chips-uri abandonata in natura e mai longeviva decat unii oameni – 75 de ani, iar sticla rezista 1 milion de ani, adica ramane in natura pentru totdeauna”, au sustinut ecologistii.
PresedinteleAsociatiei Act for Tomorrow, Andrei Cosuleanu, a declarat ca actiunea de ecologizare realizata pe raul Olt a demonstrat ca problema deseurilor din ape nu mai poate fi trecuta cu vederea.
”Romania are nevoie de programe de educare a cetatenilor, de infrastructura de colectare adecvata si de programe nationale prin care deseurile existente in ape sa fie colectate si revalorificate. Tara noastra risca noi pandemii daca nu protejam apele de pe teritoriul nostru”, a spus Cosuleanu.
Publicitate