Gradinaritul este o disciplina in care cel mai important rol il are prevenirea imbolnavirii solului si imbogatirea lui cu minerale si compusi organici sau neorganici care stimuleaza cresterea si rodirea culturilor.
Acum, pe timpul verii, avem cea mai mare nevoie de ele. Iata sfaturile gradinarilor:
1. Nu arunca gunoiul de bucatarie, ci ingroapa-l in gradina. Poti sapa un mic sant intre rasadurile de legume si arunca in el toate deseurile de bucatarie. Astfel vei face solul mult mai roditor si vei evita saracirea lui. Acest lucru se mai numeste si crearea comostului.
2. Solul acid este dusmanul multor culturi. Poti alcaliniza solul cu cenusa de lemn sau zatul de cafea. Cenusa este foarte buna pentru sfecla sau fasole, iar zatul pentru trandafiri si rododendroni.
Publicitate
3. Foloseste ceaiul vechi pe post de fertilizator pentru ca acestea maresc concentratia de azot in sol.
4. Pentru a nimici simplu buruienile, foloseste otet. Este suficient sa-l pulverizati pe buruieni. Dupa aceasta presara in jur putin bicarbonat de sodiu pentru a preveni aciditatea solului.
5. Cojile de ou sunt o comoara de minerale pentru sol, de aceea iti recomandam sa le arunci in gradina, maruntindu-le in prealabil. Lasati-le la uscat cateva zile, pisati-le si imprastiati-le prin gradina.
6. Plantele care au fost atacate de daunatori pot fi vindicate daca le vei stropi cu apa amestecata cu bicarbonat. Bicarbonatul este absolut ne-toxic, spre deosebire de fungicidele comerciale.
7. Contra paduchilor, poti sa folosesti o solutie simpla obtinuta din apa cu sapun. Sapunul descompune stratul de ulei de pe chitina insectelor astfel incat acestea vor muri in scurt timp de deshidratare. Este foarte simplu. De asemenea, poti folosi si detergentul de vase in loc de sapun.
8. Daca te-ai saturat de coloniile de furnici din gradina, fa o pasta de miere si borax si aplic-o pe o plantele de langa musuroi. Furnicile nu tolereaza boraxul si in scurt timp vor parasi gradina ta.
9. Poti face un arbore fructifer sa infloreasca mai puternic daca vei bate in tulpina lui cuie. Aceasta metoda se aplica cu succes de mult timp in India. N-ai nici o grija, sanatatea arborilor nu este afectata de aceste cuie.
10. Fierul este un element necesar pentru cresterea si rosirea multor plante si arbori, mai ales a vitei de vie. Pentru a face vita de vie mai roditoare, ingroapa la radacina ei cuie vechi sau alte obiecte ruginite.
Publicitate