Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a anuntat ca pacientii internati, cu forme usoare de coronavirus, asimptomatici, care nu mai doresc sa stea in spital, se pot externa la cerere. Acestia isi asuma consecintele, iar daca ulterior sunt implicati intr-o ancheta epidemiologica, raspund penal.
Ce se intampla cu pacientii internati, dar care nu mai vor sa stea in spital, in contextul motivarii deciziei CCR.
Nelu Tataru a spus ca fiecare pacient se poate externa, daca medicul considera asta
“Evaluarea unui pacient se face de catre medicul curant care are o asumare a externarii. Se poate face externare la cerere, daca si medicul considera asta. Recomandarea de izolare trebuie sa existe. Daca pacientul isi asuma externarea stiindu-se pozitiv, iar ulterior o ancheta epidemiologice il implica intra sub incidenta articolului penal de zadarnicire a combaterii bolilor.
Publicitate
Atat timp cat vor respecta izolarea la domiciliu spunem ca isi poate asuma acea externare, dar, in conditiile in care nu respecta, pune in pericol pe cei din jur, familie sau nu.
Contextul actual dupa motivarea CCR ne face sa avem in acest moment decat strict recomandarile medicale epidemiologice, dincolo de cele legislative”, a mai spus ministrul Sanatatii.
Judecatorii CCR reproseaza masurilor luate de guvern ca ar fi lipsite de claritate si previzibilitate, ca ar avea „un caracter incert si dificil de anticipat” si ca nu ofera garantii privind respectarea unor drepturi si libertati fundamentale.
Mai mult, CCR spune ca insasi instituirea carantinei in Romania, prin OMS, ar echivala cu privarea de libertate si ar insemna o restrangere a drepturilor fundamentale. Si pentru ca privarea de libertate nu poate fi stabilita decat prin lege, atunci CCR decide ca Ordinul de ministru prin care s-au stabilit conditiile carantinarii este neconstitutional.
Publicitate