Franta: Guvernul a demisionat

Palatul Elysée a anuntat demisia premierului Edouard Philippe si a guvernului, in conditiile in care o remaniere era asteptata de cateva zile.

Edouard Philippe a inaintat presedintelui Emmanuel Macron, astazi, 3 iulie, demisia guvernului condus de el.

Premierul a anuntat ca el si echipa din guvern vor asigura gestionarea problemelor curente pana la numirea unui nou guvern.

„Edouard Philippe a prezentat astazi presedintelui Republicii demisia guvernului pe care acesta a acceptat-o. Premierul va asigura, impreuna cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente pana la numirea noului guvern”, se mentioneaza in comunicatul Palatului Elysee.

„Un nou prim-ministru va fi numit in urmatoarele ore”, au mai transmis autoritatile de la Elysee. Edouard Philippe ar putea fi numit iar premier, potrivit constitutiei, chiar daca acesta si-a dat demisia, mentioneaza Le Monde.

Membrii noului guvern ar trebui sa fie numiti pana miercuri, amoment in care va avea loc viitoarea sedinta a Executivului. Astfel, Consiliul de Ministri, care era programat vineri dimineata, nu a mai avut loc. Toata activitatea ministeriala a fost imediat oprita. In cadrul Adunarii, unde a fost examinat al treilea proiect de buget revizuit, sedinta a fost suspendata, se mentioneaza in presa franceza.

Citeste si articolul :   SpaceX si NASA au lansat, sambata, naveta Crew Dragon, prima misiune cu echipaj uman

Edouard Philippe, mai popular decat Emmanuel Macron, dupa cum arata sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic si nu s-a inscris niciodata in partidul prezidential.

Alegerile, care s-au incheiat duminica in scrutinul voturilor intarziate de coronavirus, au scos la iveala sprijinul pentru partidul Verde si au subliniat problemele lui Macron cu alegatorii de stanga.